
Kā saglabāt mellenes svaigas “veselu mēnesi” – praktiski padomi un interesanti fakti 0
Mellenes ir gardas un veselīgas, taču tās ātri bojājas, ja netiek pareizi uzglabātas. Par laimi, ir vienkāršs veids, kā pagarināt to svaigumu pat par vairākām nedēļām. Eksperti dalās ar pārbaudītu metodi un skaidro, kāpēc mellenes ir tik jutīgas.
Mellenes iedalās divos veidos: meža mellenēs (Vaccinium myrtillus), kas aug savvaļā, un krūmu jeb kultivētajās mellenēs (Vaccinium corymbosum), ko audzē dārzos.
Meža mellenes ir mazākas, tumšākas un ar intensīvāku garšu, jo satur vairāk antociānu – antioksidantu, kas piešķir tām dziļi zilo krāsu arī iekšpusē. Tās bieži sastopamas Eiropas un Ziemeļamerikas mežos, un to raža ir atkarīga no dabas apstākļiem.
Savukārt krūmu mellenes ir lielākas, gaišākas un ar baltu mīkstumu, kas padara tās maigākas un sulīgākas, bet mazāk koncentrētas garšas ziņā. Krūmu mellenes ir vieglāk audzēt un novākt, tāpēc tās tirgo arī veikalos.
Meža mellenes gan ir izturīgākas pret dabisko bojāšanos, pateicoties biezākai miziņai un augstākam skābumam, taču tās ir grūtāk uzglabāt lielos daudzumos.