
Kāpēc lidmašīnās ēdiens šķiet negaršīgs? 1
Kādā eksperimentā noskaidrots, kāpēc lidojuma laikā pasažieriem ēdiens šķiet negaršīgs. Brīvprātīgajiem dalībniekiem divos posmos piedāvāja vienu un to pašu ēdienu, tikai atšķirīgos apstākļos.
Pirmajā posmā dalībnieki ēda trokšņa pavadījumā, ko imitēja lidmašīnas dunoņa, bet otrajā viņi atradās absolūtā skaņas izolācijā, turklāt eksperimenta tīrības nolūkos visiem uzlika arī slāpējošās austiņas.
Pēc maltītes dalībniekiem jautāja, vai viņiem garšojis ēdiens, kā arī aicināja novērtēt barības saldumu, sāļumu un sakošļāšanas laikā skanošo raksturīgās kraukšķēšanas intensitāti. Izrādās, tajā gadījumā, ja bijis augsts trokšņa līmenis, ēdiens šķitis mazāk salds vai sāļš, taču vienlaikus arī skaļāk skanējuši kraukšķēšana.
Zinātnieki uzskata, ka trokšņa iedarbībai uz garšas un dzirdes sajūtām piemīt atšķirīga iedaba.