Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – Karīna Miezāja

  7

Varēs strādāt arī pēc 1. jūlija

Pēc 1. jūlija neviens uzreiz neskries sodīt, satrauktos uzņēmējus mierina VID Nodokļu kontroles pārvaldes Elektronisko kases aparātu kontroles daļas vadītāja Aiva Sotniece. VID šajā pārejas laikā piemēros principu “Konsultē vispirms!”. Ja kases aparāti neatbildīs objektīvu iemeslu dēļ, tad varēs turpināt darbu arī pēc 1. jūlija, bet ja lieto veco iekārtu un turpina krāpties, tad sods sekos. Jo nebūs runa par prasību izpildi, bet gan apzinātu krāpšanos.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

“1. jūlijs ir datums, līdz kuram VID reģistrētajām elektroniskajām ierīcēm un iekārtām (EKA) jāveic atbilstības pārbaude jaunajām prasībām. Mēs saprotam, ka ne visi pagūs to izdarīt. Gribam norādīt uz 15. maija grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 96, kas paredz, ka pārejas termiņa pagarinājumu līdz tādu lietošanā esošu kases aparātu un sistēmu uzstādīšanai, kam ir līdz 1. jūlijam uzsākta atbilstības pārbaude vai izsniegts apliecinājums par atbilstību jaunajām tehniskajām prasībām.”

Šis pagarinājums ir no viena līdz sešiem mēnešiem atkarībā no EKA vienību skaita. Proti, tas nozīmē, ja konkrētajam EKA modelim atbilstības pārbaudes apliecinājums būs izsniegts, piemēram, 30. jūnijā, tā uzstādīšana jāveic līdz 31. jūlijam (30. septembrim vai 31. decembrim). Piemēram, lielajiem tirdzniecības tīkliem, kuru lietošanā ir vairāk nekā 300 kases sistēmu, to uzstādīšana ir atļauta līdz šā gada beigām.

Jāraksta iesniegums VID par grūtībām

CITI ŠOBRĪD LASA

A. Sotniece uzsvēra, ka būtu ļoti labi, ja klienti informētu VID ar iesniegumu EDS sistēmā par grūtībām, kas radušās. Šobrīd VID jau saņem šādus iesniegumus. Bet nederēs formāla informācija, vajadzētu informēt par iespējamo termiņu, kad konkrētais EKA varētu tikt uzstādīts.

VID speciāliste nenoliedza, ka šobrīd arī jau sertificēto aparātu uzstādīšanai uzņēmēji izveidojuši rindu pie apkalpojošiem dienestiem. “Mēs arī maksimāli paši uzrunāsim caur EDS sistēmu savus klientus, lai iesniedz laika grafikus,” viņa piebilda.

Atšķirīga interpretācija traucē novērtēšanu

Katru nedēļu VID tiekas ar abām EKA atbilstības pārbaudes institūcijām, lai uzzinātu operatīvo informāciju par pārbaudei iesniegtajiem EKA. A. Sotniece zināja teikt, ka viens no atbilstības vērtētājiem tuvāko nedēļu laikā varētu izsniegt atbilstības sertifikātu arī pirmajam hibrīdajam kases aparātam. Tuvākajā laikā VID datubāzē tiks reģistrēta viena jaunajiem noteikumiem atbilstoša degvielas uzpildes staciju kases sistēma, kā arī monētu pieņēmējs, ko izmanto kafijas un maizīšu automātos.

Sertificētāji lēno kases aparātu un sistēmu atbilstības pārbaudi skaidro ar to, ka apkalpojošie dienesti iesniedz nesagatavotas iekārtas. Pēc pirmreizējās pārbaudes gandrīz visas sistēmas ir bijis nepieciešams pilnveidot, lai tās atbilstu tehniskajām prasībām un par tām būtu iespējams sniegt pozitīvu atzinumu. Daļa kases aparātu un sistēmu pēc nepilnību novēršanas tiek iesniegta atkārtotai pārbaudei, bet daļa atkārtoti nav tikusi iesniegta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.