Foto – Ilze Pētersone

Slaukt vai nokaut 2


Lai store vai sterlete izaugtu līdz gatavībai atdot ikrus, zivs svaram jāsasniedz 6 – 8 kilogrami. Dabā tas notiek 12 līdz 15 gadu laikā, mākslīgajos apstākļos audzētāji krietni paātrina zivs nobriešanu, atņemot viņām ziemu. “Dabā zivis ziemā guļ, tāpēc ar ūdens temperatūras palīdzību gādājam, lai storēm un sterletēm, kamēr tās pieaug, baseinos visu laiku būtu vasara,” par kārtējo Homo sapiens viltību, lai apmānītu dabu, pasmaida D. Tračuks. Viņu zivis reproduktīvo vecumu sasniedz 6 līdz 8 gados, zivkopēji atdod tām ziemu, pārvietojot topošās mammas uz vēsāku baseinu. “Zivs nārsto, kad ir nepieciešamā ūdens temperatūra un mikroelementi, – ja to varam nodrošināt visu gadu, sezonalitāte mūs neietekmē,” uzņēmuma pārstāvis skaidro Katlakalna uzņēmuma priekšrocību salīdzinājumā ar zivju audzētājiem savvaļā.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

Kad 2007. gadā pienāca pirmais ikru vākšanas laiks, “Mottra” izvēlējās paņēmienu, ko šodien saucam par ilgtspējīgu, – store vai sterlete netiek nokauta un uzšķērsta, bet – slaukta. Pēc pāris gadiem tā atkal dod ikrus, turklāt jau lielākā apjomā, jo zivis nepārstāj augt visu mūžu. Trīs vai pat četrus gadus uzņēmuma pārstāvji centušies pārliecināt klientus, ka šis ir labākais un saudzējošākais ieguves veids – zivs nav jānogalina, taču – veltīgi. Šodien ļoti daudzi klienti izvēlas kautu storu vai sterlešu ikrus, jo tie esot garšā patīkamāki. Atšķirība vien tāda, ka no slauktas zivs ikri sasnieguši lielāku gatavības pakāpi nekā nogalinātas. “Tā jau ir, ja cilvēks maksā ap 2000 eiro par kilogramu, viņš izvēlas to, kas labāk garšo,” nosaka Tračuks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.