Foto – Edijs Pālens/LETA

No nākamā gada – lielāka piemaksa 8

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa pastāsta, ka grozījumi likumā “Par valsts pensijām” paredz: no nākamā gada vecuma pensijām ar lielu apdrošināšanas stāžu pensiju indeksācijā tiks piemērota lielāka daļa no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Proti, 60%, ja apdrošināšanas stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem, 70%, ja apdrošināšanas stāžs ir 40 un vairāk gadi. Tāpat lielāks procents (60%) no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem tiks piemērots pensijām, kas piešķirtas par darbu kaitīgos un smagos vai sevišķi kaitīgos un smagos darba apstākļos.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

Likumā paredzēts celt arī piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim. No 2018. gada 1. jūlija tie būs 1,5 eiro līdzšinējā viena eiro vietā. Tas attieksies uz cilvēkiem, kuriem līdz 1995. gada beigām bija sasniegts vecuma pensijai nepieciešamais vecums, piešķirta vecuma vai invaliditātes pensija. Piemēram, ja līdz šim piemaksas apmērs bija 40 eiro, tad no 2018. gada jūlija tie jau būs 60 eiro. Labklājības ministrija lēš, ka šie grozījumi skars 89% no vecuma pensionāriem.

“Pierādīt darba stāžu bija vienkārši”

Anna (62) Rīgā: “Par laimi, biju saglabājusi savu darba grāmatiņu, tādēļ pierādīt savu darba stāžu bija ļoti vienkārši. Aiznesu to uz tuvāko VSAA nodaļu, tur darbiniece darba grāmatiņu nokopēja un atdeva man atpakaļ. Nekādas papildu izziņas, piemēram, par studiju laiku, nebija jāvāc, jo biju saglabājusi arī augstskolas diplomu. Varēju doties mājās un gaidīt paziņojumu par aprēķināto darba stažu – 42 gadiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Manai paziņai gan nācās zaudēt daļu sava darba stāža, jo izrādījās, ka uzņēmums, kurā viņa 90. gadu sākumā bija godīgi strādājusi, nebija maksājis par saviem darbiniekiem sociālās apdrošināšanas nodokli.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.