Foto – Ilze Pētersone

Ko var pagatavot no skābenēm? Šefpavāra Laura Aleksejeva ieteikumi 0

Pilsētā pavasaris atbrauc uz skaļa mocīša, bet laukos par gastronomisko atmodu dārzā signalizē skābenes. Spriganas skatā un garšā, tās ieņēmušas savu vietu arī uz smalkiem galdiem. Viens no Latvijas 30 labāko restorānu šefpavāriem Lauris Aleksejevs no Jūrmalas “36. līnijas” – par skābeņu štellēm.

LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 39
12 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 110
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 7
14 stundas
Lasīt citas ziņas

Ir tik daudz ēdienu, kuros tās var izmantot! Liekam salātos un zupās – aukstās vai karstās. Mūsu restorānā vārām garšpilnu liellopa vai jēra gaļas buljonu (nejaukt ar aitas gaļu, no kuras buljonam būs specifiska piegarša!), gaļu pēc tam sagriežam gabaliņos un liekam zupai klāt ar visiem dārzeņiem. Kartupelis, burkāns, sīpols ir obligātās sastāvdaļas. Ar ķiplokiem neieteiktu aizrauties, lai nenomāc skābenes garšu. Varam piebērt grūbas vai miežu putraimus. Svaigās skābenes pievieno pašā pēdējā brīdī. Iespējams, būs jāpieber cukurs, lai iegūtu līdzsvaru starp skābumu, saldumu un sāļumu. Klāt – cieti vārīta ola un krējums. Kad pildāt zupu terīnē vai šķīvjos, nesmeliet šķidrumu no katla apakšas, jo tur var būt sakrājušās smiltis – līdzīgi kā sēņu zupās.

Aukstajā zupā skābenes kombinējam ar vai bez bietēm, ja tās marinētas, etiķis nav vajadzīgs. Uz kefīra bāzes gatavojot, ieteiktu pievienot rīvētu ingveru vai tā suliņu pikantumam – biešu vietā. Liekam svaigu gurķi, vārītu olu, no garšvielām labi piestāv piparmētra, baziliku neiesaku, tas dominēs. Sinepes – tikai “Krievu”, jo stiprākas un ar īpašu garšu, kas nepiemīt dižonietēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Skābenes labi garšo kopā ar zivi. Tiem, kas pamatoti vai nepamatoti zivij liek klāt citronu, iesaku piedevās pagatavot kartupeļu biezeni ar skābenēm. Pievieno aptuveni ceturtdaļu no biezeņa apjoma, samaisi un pasniedz ar lasi vai foreli. Lieliska kombinācija, kas piešķirs ēdienam skābumu citrona vietā! Starp citu, slavenā franču šefa Žoela Robišona receptē biezenis sastāv no 54% kartupeļu un 46% laba sviesta – porcijā to servē ne vairāk kā vienu ēdamkaroti.

Gatavojot pīrāgus un sacepumus, lieciet lietā fantāziju. Lazanjā skābenes pievienojam vidēji biezai dārzeņu masai ar aprēķinu, ka plāksnes uzsūks šķidrumu un piebriedīs. Pīrāgiem izmantojam kišlorēnu, kas ir sāļā smilšu mīkla, kārtaino, rauga un filo mīklu. Pildām skābenes kopā ar biezpienu vai fetas, vai arī kazas sieru. Ja feta pasāļa, ieteiktu apmēram pusstundu to paturēt aukstā ūdeni. Labs paņēmiens, lai mazinātu sāļumu arī anšoviem, pirms tos liek uz picas. Pīrāga pildījuma saturībai pievieno pāris olu, ja šķidrāka masa, derēs pusēdamkarotes miltu, kur savilkties šķidrumam. Izmantojot biezpienu, miltus nevajag.

Varat pagatavot skābeņu pesto, tikai krāsa nebūs tik koša kā bazilika versijā. Sablenderējam lapas kopā ar piparmētru, zaļo čili piparu, ingvera suliņu, eļļu, sāli viendabīgā masā un izkāšam.

Ne visiem skābenes ir pazīstamas, piemēram, norvēģiem, jo pie viņiem tās neaudzē. Mācu ārzemniekiem lietot mūsu skābenes, viņi – savus ēdienus. Neizejot no restorāna, tā esmu apbraucis apkārt visai pasaulei. Viena no lieliskākajām garšu kombinācijām, ko aizguvu no sava kolēģa Aleksandra Kardaša – viņš strādā Norvēģijas ziemeļos, Vardo salā –, ir krabis ar svaigu mango.

Ikdienā restorānā manī sadzīvo divi šefpavāri – viens ņem vērā viesu ieteikumus un cenšas tos izpildīt, otrs visaugstākā vērtē tur tos produktus, kas līdz manam virtuves dēlītim mērojuši pašu īsāko ceļu no dārza, ezera vai meža.

UZZIŅA

Skābenīte
• No skābenēm gatavo zupas, biezzupas, pildījumu pīrāgiem, salātus, pievieno omletei, sacepumiem, mērcēm, gatavo ziemai.
• Skābeņu ēdieni sader ar koriandru, melnajiem pipariem, piparmētrām, dillēm un pētersīļiem.
• Anglijā no tām gatavo biezeni, kam pievienots cukurs un etiķis, pasniedz kā mērci pie aukstajiem gaļas ēdieniem.
• Piemīt vērtīgas ārstnieciskas īpašības. Tās satur daudz C vitamīna, beta karotīnu, kāliju un dzelzi. Noder gremošanas sistēmas veselībai, paaugstināta asinsspiediena normalizēšanai, acu veselībai, imunitātes stiprināšanai un kopējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Skābenēm piemīt arī diurētiska iedarbība.
• Neiesaka uzturā lielā daudzumā un ilgstoši, jo skābeņskābe var traucēt aknu darbībai, kā arī veicināt nierakmeņu veidošanos, savukārt oksālskābes traucē kalcija uzsūkšanos zarnās.
• Negatavojiet skābenes dzelzs vai alumīnija traukos, jo metāli savstarpēji iedarbojas ar skābeņskābi un rada nepatīkamu, metālisku garšu.

Šefa padomi
• Gatavošanai izvēlies nedaudz paaugušas skābeņu lapiņas – tās ir vērtīgākas un garšā labākas.
• Kartupeļu biezputrai pievieno sagrieztas skābenes – lieliska piedeva treknai zivij un nebūs jāniekojas ar citronu skābumam.
• Iekonservē ziemai – gatavosi gardu zupu un citus skābeņu ēdienus visu gadu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
17 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 5
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 39
12 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 109
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 7
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ringolds Balodis par obligāto vakcināciju pedagogiem: “Baidos, ka nebūs labi!!!” 176
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bokseris Kristaps Zutis uz ielas skarbi “pārmāca” tiktokeri un video ievieto soctīklos 69
18 stundas
Lasīt citas ziņas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
3 dienas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
5 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Apgriež, veido, lasa un novāc. Kas darāms dārzā no 19. līdz 26. jūlijam? 2
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri pagatavojami, kraukšķīgi mazsālīti gurķīši ar ķiršu lapām un smaržīgajiem pipariem 4
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Valsts prezidents Egils Levits: “Racionāli domājoši un saprātīgi cilvēki vakcinējas!” 151
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 39
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ringolds Balodis par obligāto vakcināciju pedagogiem: “Baidos, ka nebūs labi!!!” 176
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bokseris Kristaps Zutis uz ielas skarbi “pārmāca” tiktokeri un video ievieto soctīklos 69
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Viktors Ščerbatihs: “Es aizliedzu pirms olimpiādes vakcinēties!” 94
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 7
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Mārtiņš Trons: “Principā mēs esam viena no tām retajām Eiropas valstīm, kurā ir tik liels PVN pārtikas produktiem…” 60
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala: “Divu mēnešu laikā es pārvērtos par ļoti skaistu, “sakačātu” sievieti!” 22
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Titavs: “Nav cerību, ka tiksim pie vēl vienas Vairas Vīķes-Freibergas!” 100
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ārsti – slepkavas!” Alūksnē pret vakcināciju izplata dezinformācijas skrejlapas; policija ierosina lietu 168
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Jāsaprot, ka būt neatkarīgai valstij nav bezmaksas pasākums!” Kariņš par to, vai valsts sektorā tiks celtas algas 229
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna un Kristiāns 1
18 stundas
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Ceturto atmodu gaidot: par kolektīvo intelektuālo degradāciju un jaunu vēlēšanu sistēmu, kas varētu mūs izglābt 90
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 304
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: “Tie var būt bīstami jūrā esošajiem!” Baltijas jūrā pamanīti vairāk nekā 20 ūdensstabi 9
2 dienas
IT
Iveta Tomsone
Laukos
“Kur mūsu nauda?” Gaļas liellopu audzētāji ziņo par iespējamu krāpšanu organizētā grupā 48
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 29
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar varu mīļš nebūsi – šis tev šodien jāielāgo! Horoskopi 25.jūlijam 2
21:57
LE
LETA
Ziņas
Valsts prezidents Egils Levits: “Racionāli domājoši un saprātīgi cilvēki vakcinējas!” 151
21:38
LE
LETA
Ziņas
Krievijā ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits otro reiz sasniedz rekordaugstus rādītājus 14
21:33