Foto – Shutterstock

Kokosriekstu piens – kā tas izmantojams ēdienu gatavošanā? 0

Jau kādu laiku veikalos nopērkams kokosriekstu piens. Kas tas īsti ir un kā izmantojams ēdienu gatavošanā? VALIJA K. LUDZĀ

Reklāma
Reklāma
“Baisi izkāmējusi, pārgurusi, nošņurkusi nelaimes čupiņa!” mammas dalās pieredzē, kādā stāvoklī bērni atbraukuši no Dziesmu svētkiem 163
Kokteilis
Burvīgi pēc dabas! Tie, kas dzimuši šajos datumos, viegli iegūst to, ko vēlas
Veselam
Centies zaudēt svaru, bet nesanāk? Iespējams, tavam organismam trūkst šo 6 vitamīnu, kas var būtiski ietekmēt vielmaiņas darbību
Lasīt citas ziņas

Tas patiesībā ir nevis piens, bet no kokosriekstu baltā mīkstuma pagatavots produkts, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes lektore, diētas ārste Lolita Neimane. Mīkstumu kopā ar ūdeni sasmalcina biezenī, pēc tam izberž caur smalku sietu, iegūstot koncentrētu un krēmīgu šķidrumu ar maigu un aromātisku garšu.

– Bez kokosriekstu piena nav iedomājama Taizemes, Malaizijas un vēl citu Dienvidaustrum­āzijas tautu virtuve. Te var pieminēt tradicionālās taizemiešu zupas tom kha un tom yam, kur kokosriekstu piens ir neiztrūkstoša sastāvdaļa, – stāsta Lolita Neimane. – Šo produktu esmu pievienojusi biešu biezzupai, gatavojusi rīsus ar kariju, rozīnēm, papriku un kokosriekstu pienu. Katru dienu kokosriekstu produktu nevajadzētu patērēt, jo tajā ir diezgan daudz kaloriju, vidēji 100 gramos – 185 kalorijas, arī piesātinātie tauki. Tāpēc tas nav dzeramais pieniņš, taču laba piedeva ēdieniem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kokosriekstu pienā atrodams C, E, B1, B3, B5 un B6 vitamīns, minerālvielas (dzelzs, kalcijs un magnijs) un šķiedrvielas. Tas īpaši piemērots cilvēkiem, kuriem ir govs piena laktozes nepanesība. Jāņem vērā – jo produktam lielāks tauku saturs, jo tas biezāks. Ja gribas liesāku kokosriekstu pienu, jāpērk nevis parastais, bet ar norādi light.

Kokosriekstu pienu izmanto dažādiem ēdieniem: zupām, sautējumiem un mērcēm (lieto saldā krējuma vietā), desertiem un kokteiļiem. Ja dzer vienu pašu, garšas uzlabošanai pievieno citronzāli, piparmētru vai vaniļu.

Kokosriekstu pienu var pievienot ķirbju, tomātu, burkānu vai citai dārzeņu biezzupai, lai iegūtu izteiksmīgāku garšas noti un biezāku konsistenci. Ar kokosriekstu pienu var aizstāt pienu, gatavojot kēksu, mafinu vai kūku mīklu. Tas ceptajam gardumam piešķirs nedaudz vairāk salduma.

No kokosrieksta mīkstuma iegūto produktu var izmantot, vārot klasisko auzu pārslu vai piecu graudu biezputru, bet vislabāk tas garšos kopā ar čia sēklām, kvinoju, kuskusu vai bulguru. Var pievienot kokteiļiem, smūtijiem un arī rīta kafijai. – Īstā garša un tumīgums ir tikai 100% kokosriekstu pienam, tāpēc var izmantot saldā krējuma vietā, – piebilst uztura speciāliste.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.