Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – AFP/LETA

Pērn izraidīti trīs spiegi 1

Pēc VDD vērtējuma, aptuveni trešā daļa no Krievijas vēstniecībā Lietuvā strādājošajiem diplomātiem ir izlūkdienestu darbinieki vai sadarbojas ar tādiem. Pagājušajā gadā, kā teikts Lietuvas drošības dienesta sagatavotajā pārskatā, kopumā no valsts tika izraidīti trīs Krievijas izlūkdienestu darbinieki, kuri nodarbojās ar “aktīvu spiegošanu”. Tāds liktenis piemeklēja, piemēram, vēstniecības otro sekretāru Valēriju Katulu, par kura aktivitātēm VDD informēja jau pirms gada sagatavotajā pārskatā un kurš Lietuvu pameta pērnajā pavasarī. Viņš bijis Krievijas Galvenās izlūkošanas pāvaldes darbinieks.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

Tāpat pagājušā gada aprīlī no valsts tika izraidīts arī Krievijas ģenerālkonsuls Klaipēdā Vladimirs Maligins. Diplomāta aizsegā viņš strādāja Krievijas Ārējā izlūkdienesta (SVR) labā un mēģināja iegūt publiski nepieejamu informāciju gan par Lietuvas politisko partiju aktivitātēm prezidenta vēlēšanu laikā, gan Lietuvas enerģētikas projektiem. “SVR darbinieks aicināja Lietuvas politiķus un uzņēmējus atbalstīt Krievijas pozīciju par vīzu izsniegšanas režīma atvieglošanu iedzīvotājiem, kuri mitinās Lietuvas un Kaļiņingradas pierobežā, kā arī mēģināja viņus pārliecināt atbalstīt viedokli, ka Lietuvai ir jāmaina sava politika pret Krieviju,” norādīts VDD ziņojumā.

Lietuvas drošības departamenta pārskatā skaidrots, ka pērn Krievijas izlūkdienestu aktivitātes Lietuvā bijušas mērķētas galvenokārt četros virzienos. Pirmkārt, Krievija centusies iegūt vērtīgu informāciju par Lietuvas iekšpolitiku un ārpolitiku, ekonomiku un stratēģiskajiem enerģētikas projektiem. Otrkārt, Maskavas aģenti mēģinājuši veidot Krievijai simpatizējošu Lietuvas sabiedrisko domu un panākt Krievijai labvēlīgus valdības lēmumus. Treškārt, Krievijas izlūki centušies savākt informāciju par Lietuvas nacionālo aizsardzības sistēmu un Lietuvas militāro sadarbību ar citām NATO dalībvalstīm. Ceturtkārt, Krievijus spiegus interesējušas Lietuvas izlūkdienestu darba metodes un sadarbība ar NATO un Eiropas Savienību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.