Foto: Shutterstock

Kā pagatavot izcilu plovu: vislabākā recepte no saulainās Uzbekistānas 19

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Kāpēc pusdienās izvēlēties rīsus? Kaut vai tāpēc, ka atšķirībā no kartupeļiem tie nav jāmizo. Tieši tāpēc plovs ir ideāls talcinieku ēdiens. Ja to vēl gatavo čuguna kazanā un bagātīgi pievieno garšvielas!… Tā to gatavo arī Vidusāzijā un Azerbaidžānā, kur plovs ir nacionālais ēdiens.

LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 145
1 diena
Daina Šulca
Ziņas
“Mēs sapratām, ka te paliksim, te novecosim.” Kurzemnieku Jablonsku ģimene 12 gados iedzīvojusies Dānijā 160
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No rītdienas mainīsies kārtība, kā SPKC apzinās kovida slimniekus 31
2 dienas
Lasīt citas ziņas

Galvenās plova sastāvdaļas ir rīsi un gaļa. Svarīga ir to proporcija – cik daudz rīsu, tikpat gaļas. Rīsu grauds ir tik jutīgs, ka uzsūc sevī visas garšas un smaržas. Katrai tautai ir savas plova gatavošanas nacionālās īpatnības. Uzbeki gaļu un rīsus gatavo kopā, bet azerbaidžāņi pagatavo atsevišķi un pēc tam samaisa.

Rīsiem jābūt irdeniem. Ja tie būs krēmainā masā, tad jau ēdiens būs pavisam cits – risoto.

Plovs uzbeku gaumē

Sastāvdaļas:

• 1 kg rīsu
• 1 kg jēra vai vistas gaļas
• 1 kg burkānu
• 300 g sīpolu
• 3 ķiploku galviņas (ar kātiņiem)
• 200 ml eļļas
• Sāls, garšvielas (sarkanie un melnie pipari, ķimenes)

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīsus ieber bļodā un pārlej ar aukstu ūdeni. Sīpolus sagriež ripiņās. Ķiplokus nomizo, atstāj uz daiviņām tikai vienu miziņu, noskrubina ķiploka saknes vietu pilnīgi tīru.

Burkānus notīra un sagriež 3 mm garās sloksnītēs. Nekādā gadījumā nerīvē! Gaļu sagriež gabaliņos.

Uzkarsē katlu (vislabāk izvēlēties ar apaļo dibenu). Karsēšana notiek uz straujas uguns. Kad katls uzkarsis, ielej eļļu. Ar sīpola gabaliņu pārbauda, vai eļļa uzkarsusi: iemet sīpolu eļļā un, kad tas sadedzis, izņem ārā, tad ber sīpolu gredzenus katlā. Neatejot no katla, maisa sīpolus, līdz tie ir zeltaini. Pievieno gaļu un turpina maisīt. Pieliek burkānus, turpina maisīt, lai masa nepiedeg.

Noregulē mazāku liesmu, ielej verdošu ūdeni, lai masa būtu pārklāta. Turpina sautēt, ik pa laikam apmaisot. Pievieno veselos nomizotos ķiplokus ar kātiņiem. Turpina sautēt. Kad burkāni un gaļa mīksti, bet sīpoli izšķīduši, pieber sāli un garšvielas.

Rīsus noskalo sešos ūdeņos un ļoti uzmanīgi uzber virsū masai tā, lai veidotos neliela kaudzīte kā piramīda.

Ņem putu karoti un ūdens krūzi. Lej ūdeni caur putu karoti, lai rodas lejkannas efekts un visi rīsi tiek vienmērīgi aplieti. (Nekādā gadījumā ūdeni nelej ar tējkannu vai pa tiešo no krūzes, tad rīsi sajauksies ar masu!) Ūdenim jābūt apmēram 1 cm virs rīsiem.

Ņem speciāli sagatavotu vāku – katla vāku ietin trīs avīžu kārtās un tad lina dvielī. Tāds vāks domāts, lai, rīsiem vāroties, ūdens, kas iztvaiko, neveidotu kondensātu, kas pilētu atpakaļ uz rīsiem. Lieko šķidrumu uzsūks avīzes, kurās vāks iepakots. Sagatavoto vāku liek virsū katlam un plovu uz lēnas uguns sautē vienu stundu.

Tad pagaršo plovu – rīsiem jābūt mīkstiem, bet ne saķepušiem. Izņem ķiplokus un uzservē atsevišķā traukā. Visu rūpīgi sajauc ar koka karoti. Trīs minūtes atļauj nostāvēties.

SAISTĪTIE RAKSTI

Plovam var izmantot arī liellopa un cūkas gaļu, bet autentiskā Vidusāzijas recepte pieprasa jēra gaļu.

Uzziņai!

Plovu gatavo čuguna kazanā – katlā ar puasapaļu dibenu. Čugunam ir poraina struktūra, un laika gaitā tas iegūst tikai papildu aizsargājošās īpašības. Pavāri atzīst, ka čuguna traukos gatavoti ēdieni ir veselīgāki. Čuguns lēnām uzkarst un lēnām atdziest, tam ir zema siltumvadītspēja, tāpēc ēdiens tiek pagatavots vienmērīgi. Čuguna panna ir ideāli piemērota ēdienu gatavošanai, kam svarīga ilgstoša termiskā apstrāde, – ēdiens lēnām uzkarst un lēnām atdziest.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu
8 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 145
1 diena
Daina Šulca
Ziņas
“Mēs sapratām, ka te paliksim, te novecosim.” Kurzemnieku Jablonsku ģimene 12 gados iedzīvojusies Dānijā 160
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No rītdienas mainīsies kārtība, kā SPKC apzinās kovida slimniekus 31
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Psihoterapeits Viesturs Rudzītis priecājas, ka meita saslimusi ar Covid-19: “Kā akmens no sirds novēlās…” 111
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Viņš ir vecs vecis, nav simpātisks!”: Olga Kambala TV šovā paziņo, ka aktieris Lauris Dzelzītis “nepiestāv” viņas draudzenei 64
9 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kas jāizdara rudenī: kā sakopt tuvinieku atdusas vietas 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsnī cepts siera – lociņu pīrāgs 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Selekcionāra padoms: kā ieziemot īrisu dobi
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīgām, vieglām vakariņām: salātlapu salāti ar ceptiem ķiršu tomātiņiem un ķiploku mērcīti
4 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Tautā iecienītie asināšanas veidi patiesībā nažus bojā! Kā pareizi uzasināt nazi?
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Ekonomists ieskicē Latvijas nākotni: “Es pilnībā neņemtos izslēgt, ka nebūs nodokļu celšanas.” 22
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Man kolēģītes arī meklē. Mēs esam vairākas skolotājas”: apgalvo pedagoģe, kas ar sludinājuma palīdzību meklēja iespēju saslimt ar Covid-19 12
28 minūtes
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: “Šī ir tā reize, kad radusies vēlme atbalstīt pēdējā laikā tik bieži kritizēto valdību” 60
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Psihoterapeits Viesturs Rudzītis priecājas, ka meita saslimusi ar Covid-19: “Kā akmens no sirds novēlās…” 111
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ministrs Tālis Linkaits: “Viens ir draudēt, ka iesi prom no darba, pavisam kas cits – pieņemt šo lēmumu.” 130
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Melnais rekords” pārspēts: Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēts līdz šim lielākais Covid-19 saslimušo skaits 95
7 stundas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Laikraksts “Bauskas dzīve” publicē sludinājumu: skolotājas meklē Covid-19 pozitīvos, lai varētu saslimt 110
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kariņš komentē izplatīto video: “Tas parāda vienu no manām brīvā laika aizraušanām – mūziku.” 152
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 145
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Daiga un Dinija
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ministrs aicina visus jau tagad iegādāties respiratorus. Vai turpmāk tie būs jālieto obligāti? 200
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Komēdija “Svingeri krievu gaumē” uzsāk ceļu pie skatītājiem ar Dmitriju Nagijevu galvenajā lomā 16
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Mūs piespiež izvēlēties starp cilvēkiem, cilvēcību…” Uzņēmēja pieņem smagu lēmumu un slēdz kafejnīcu 132
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šonedēļ nevajadzētu izvirzīt pārāk lielus mērķus! Horoskopi no 18. līdz 24.oktobrim
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Man kolēģītes arī meklē. Mēs esam vairākas skolotājas”: apgalvo pedagoģe, kas ar sludinājuma palīdzību meklēja iespēju saslimt ar Covid-19 12
20:42
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien pārsteidzīga rīcība novedīs pie nepareiziem secinājumiem! Horoskopi 17.oktobrim 1
19:51
LE
LETA
Ziņas
Trīs Latvijas pilsētas: paziņo, kur pagājušajā diennaktī atklāts visvairāk Covid-19 inficēto 1
19:26