Nesen mediji pievērsa uzmanību kādam nekustamajam īpašumam Rīgā, Ezermalas ielā 34, kuru Krievija savulaik saņēmusi no Latvijas diplomātiskās apmaiņas ceļā, – namā Mežaparkā plānots izveidot “skolu krievu diplomātu bērniem”. Šis īpašums pašlaik atrodas sliktā tehniskā stāvoklī. Ēku un zemes īpašumu cena ir vērtējama mazāka par vienu miljonu eiro. Foto – Karīna Miezāja

Maskavā dārgāk nekā Rīgā 9

Tomēr lielākos jautājumus rada īpašumu apmērs un skaits, ko Latvija apmaiņā saņem no Krievijas – pagaidām nodošanas process pilnībā nav noslēdzies. 90. gadu sākumā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas bija nepieciešamas telpas diplomātiskajām vajadzībām. Latvija no Krievijas īpašumā saņēmusi vēstniecības kompleksu Maskavā, Čapligina ielā 3, kurā ietilpst arī viesnīca “Tālava” – šajā kompleksā padomju okupācijas laikā atradusies Latvijas PSR Ministru padomes pārstāvniecība. Kompleksa kopējā platība ir vairāk nekā 7832,8 m², bet tai piegulošo zemi 9183,3 m² platībā Latvija ieguvusi nomā uz 99 gadiem par vienu rubli gadā. Viesnīcā parasti tiek izmitināti Latvijas vēstniecības viesi.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Vēstniecības komplekss Maskavā atrodas tuvu centram – netālu no Kitajgorodas un Čistiji Prudi rajoniem. Latvija ieguvusi arī īpašumtiesības ēkai Latvijas vēstnieka rezidencei Boļšoj Afanasjevskij Pereulok 9 (kopējā platība 641,1 m² ), netālu no Arbata.

Īpašumu vērtēšanā Maskavā piedalījies nekustamo īpašumu vērtētāju uzņēmums “Eiroeksperts”. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vilis Žuromskis uzskata, ka apmaiņas darījums bijis samērīgs. Viņš gan nemin, kāda tagad būtu tirgus vērtība Latvijas rīcībā nonākušajiem īpašumiem, taču uzsver, ka, spriežot pēc Maskavas nekustamā īpašuma tirgus cenām, līdzvērtīgu Latvijas īpašumu vērtība ir jāreizina vismaz piecas reizes. “Nav šaubu, ka darījums ir samērīgs. Apmaiņa tika veikta diplomātiskajām vajadzībām un īsti nepakļaujas analīzei pēc tirgus vērtības. Tomēr par samērīgumu nešaubos, un, ja skatāmies no tirgus pozīcijām, mūsu valsts ir ieguvusi daudz. Latvijai ir ne tikai vēstniecības telpas un vēstnieka rezidence, bet arī liela viesnīca Maskavas centrā. Padomājiet, cik liela vērtība ir viesnīcai šajā rajonā,” saka V. Žuromskis. Savukārt D. Štāle norāda, ka aptuvenā tirgus vērtība Latvijas īpašumiem Maskavā varētu būt apmēram 23 miljoni eiro. Viņa vērš uzmanību uz to, ka Maskavā nekustamais īpašums ir 5 – 10 reizes dārgāks nekā Rīgā – un šī sakarība attiecas gan uz sērijveida dzīvokļiem attālos Maskavas mikrorajonos, gan uz īpašumiem ekskluzīvās vietās.

CITI ŠOBRĪD LASA

“LA” avots, kurš kādreiz strādājis vēstniecībā Maskavā, uzsver, ka, piemēram, vēstniecības komplekss Čapligina ielā 3 atrodas ļoti pieprasītā rajonā, un šobrīd piedāvājumi pat neparādās nekustamo īpašumu tirgū. Darījums bijis samērīgs, tomēr Latvijai vajadzējis pacīnīties, lai tā iegūtu savā īpašumā ģenerālkonsulāta ēkas un zemi Sanktpēterburgā un kancelejas ēku Kaļiņingradā. Viens no īpašumu apmaiņas līgumiem parakstīts laikā, kad ārlietu ministrs bija Ģirts Valdis Kristovskis, kurš gan “LA” atzina, ka viņam nav šaubu par to, ka Latvija nav palikusi zaudētājos, bet detaļas no tā viņš neatceroties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.