17

Gadiem sēž vienā klasē

Taču skolas saņem valsts finansējumu par visiem skolēniem, kuri ir 12. klasē mācību gada sākumā. Neatkarīgi no tā, vai viņi noturas skolā visu mācību gadu un kārto eksāmenu. Vai tā nav valsts līdzekļu izšķiešana? IZM Izglītības departamenta vecākā eksperte Modra Jansone atbild, ka IZM jau ir pievērsusi uzmanību skolēnu skaita atbirumam tieši vakara, tālmācības un neklātienes izglītības programmās. Tāpēc no šā mācību gada samazināts finansējums, kas seko no valsts budžeta skolēniem, kuri mācās šādās izglītības programmās. Ministrija arī secinājusi: ir gadījumi, kas izskatās aizdomīgi – piemēram, viens un tas pats cilvēks gadiem mācās tajā pašā klasē. Tādos gadījumos IZM pārstāvji vērsušies skolā vai pašvaldībā, kas skolu dibinājusi, lai noskaidrotu, kāpēc radusies šāda situācija. Pēc šāda jautājuma “aizdomīgie” skolēni ātri vien no datubāzes pazūdot.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

A. Bērziņa gan piebilst, ka bieži vien skolās skolēni ierodas mācību gada laikā un par tiem valsts savukārt neko nemaksā. “Pērn mums bija 11 šādi skolēni, tādējādi finansējums, ko saņemam, izlīdzinās,” teic direktore. Viņa gan atzīst: tas, ka skolēni nepabeidz mācības un klīst pa skolām, ir sistēmiska problēma, kas valstij būtu jārisina.

Daļa skolu direktoru, ar kuriem sarunājos, pieļāva, ka valsts naudu varētu ietaupīt, nosakot ierobežojumu, cik reizes skolēns var atsākt mācības vidusskolā par valsts līdzekļiem vai palikt uz otru gadu. Ja skolēns zinātu, ka staigāšanai pa skolām vai sēdēšanai vienā klasē ir limits un drīz nāksies atvērt maku, viņš būtu disciplinētāks. Tikmēr M. Jansone pauž bažas, ka šādi ierobežojumi varētu būt pretrunā ar Satversmē un Izglītības likumā garantēto bezmaksas izglītību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Valsts finansējumu saņem arī privātskolas. M. Jansone uzsver, ka daļā šo skolu skolēnu atbirums nav novērojams vai arī tas ir ļoti mazs, tomēr, tā kā dažās skolās tas ir ievērojams, plānots mainīt arī kārtību, kādā nauda seko privātskolu skolēniem. Kāda tieši būs jaunā kārtība, IZM pārstāve nevēlējās atklāt, kamēr attiecīgais valdības noteikumu projekts nav iesniegts izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē.

Cik valsts maksā par katru 12. klases skolēnu?

Pašvaldību skolām vidēji 95,80 eiro, bet par neklātienes skolēnu 67,31 eiro mēnesī, par tālmācības skolēnu 64,60 eiro mēnesī.

Privātskolām – vidēji 71,35 eiro mēnesī, bet par tālmācības skolēnu 55,69 eiro mēnesī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.