Foto – Shutterstock

Materiālam ir nozīme 0

Zemējuma kontūra elektrodiem visbiežāk izmanto 50 x 50 mm lielus dzelzs leņķus, kuru malas ir 4–5 mm biezas. Der arī cinkotas metāla caurules vismaz ar 3,5 mm biezām sieniņām vai dzelzs lente, kuras šķērsgriezuma laukums ir vismaz 48 mm2 (12 x 4), taču šādu lenti būs visai grūti iedzīt zemē. Ja izvēle ir par labu dzelzs stienim, arī tam jābūt cinkotam un vismaz 10 mm diametrā. Elektrodu savienošanai var izmantot 40 x 4 mm metāla jostu. Šis materiāls derēs, lai kontūru savienotu ar zemējuma izvadu no ēkas. Elektrodu un metāla jostas savienojuma vietas ieteicams sametināt. Skrūvētos savienojumos zem zemes sākas oksidēšanās process, un kopējā pretestība strauji pieaug.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
“Katru mirkli izbaudīju, kā autobuss brauc” – Alisi līdz sirds dziļumiem aizkustinājusi kāda “Liepājas autobusu parka” šofera rīcība
Lasīt citas ziņas

Protams, labāk izmantot tirdzniecības vietās nopērkamos komplektus zemējuma ierīkošanai. Tajos ietilpst elektrodi ar savienojošajām uzmavām. Turklāt metāla elektrodi var būt ne tikai cinkoti, bet arī pārklāti ar varu vai izgatavoti no nerūsējošā tērauda.

Cinkotos metāla elektrodus lielākoties var izmantot ne ilgāk par 15 gadiem. Cinks, sargājot metālu, pats oksidējas. Kad cinks izreaģējis, korozija ātri saēd dzelzi. Savukārt varš elektroķīmiski ir mazāk aktīvs par dzelzi, taču ar šādiem materiāliem jābūt piesardzīgiem – nav vēlams saskrāpēt aizsargslāni. Ar varu pārklātie elektrodi ir dārgāki par cinkotajiem, taču kalpos ievērojami ilgāk.

Neaizmirstiet veikt mērījumus

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad kontūrs ierīkots, jāveic mērījumi, lai noteiktu tā pretestību. Arī šo darbu vislabāk uzticēt pieredzējušam speciālistam. Ja pretestība būs lielāka par 30 omiem, kontūram nāksies pievienot papildu zemējuma elektrodus. Metinātie savienojumi jāapstrādā ar pretkorozijas materiāliem.

Uzziņa

• Zemējums ir viens no svarīgākajiem drošības veidiem, kā efektīvi novadīt spriegumu no elektroierīces korpusa. Vēl ir iespēja strāvas ķēdē ieslēgt strāvas noplūdes aizsardzības aparātu, kas arī pasargās no strāvas trieciena.

• Zemējums nodrošina visu elektroierīču pareizu darbību.

• Tiek novērsta statiskās elektrības uzkrāšanās.

• Svarīgi, lai zemējumam būtu pieslēgtas modernās elektroierīces, it īpaši datortehnika. Barošanas bloki lieko strāvu nereti novada uz ierīces korpusu. Šādi impulsi var sabojāt elektriskās daļas un radīt situāciju, kad tiek pazaudēti lietotāja dati. Tāpat bez zemējuma nav iespējama UPS sistēmas normāla darbība.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.