Ko drīkst audzēt 1

BLA likmes atšķiras, tāpēc tiek definēts, kuras sugas uzskata par nektāraugiem un kuras – par garšaugiem un ārstniecības augiem. Par aramzemē sētām nektāraugu platībām var saņemt atbalstu, ja tīrsējā vai maisījumos audzē amoliņu, esparseti, facēliju, ežziedi, biškrēsliņus, pūķgalvi, daglīti, dedestiņu, kaķumētru vai melisu.

Reklāma
Reklāma
Ķīnieši ir sašutuši, jo Putina sabiedrotais sola “pakļaut” Krievijas kaimiņus
Kokteilis
Neticami, bet tava auto marka atklāj par tevi vairāk, nekā spēj iedomāties 64
Bārmeņi atklāj, kurus dzērienus nekad nevajadzētu pasūtīt “pīķa stundās”
Lasīt citas ziņas

Par aramzemē sētām garšaugu un ārstniecības augu platībām var saņemt atbalstu, ja audzē kumelītes, kliņģerītes, cigoriņus, piparmētru, pupumētru, vērmeles, lofantu, naktssveces, deviņvīru spēku, ābolmētru, citronmelisu, topinambūru, tauksakni, mārdadzi, ehināciju, ārstniecības lupstāju, dižzirdzeni, raspodiņu, sirds māteri, ārstniecības gurķeni; parastās dilles, fenheli, baziliku, sinepes, timiānu, ķimenes, estragonu, sier­āboliņu, anīsu, majorānu, raudeni, salviju, sējas koriandru vai izopu.

Arī par kaņepēm var saņemt bioloģiskās lauksaimniecības atbalstu. Tāpat kā līdz šim sējas kaņepēm jāveic tetrahidrokanabinola (THC) monitorings, taču, ja būs pārsniegts THC rādītājs, vairs nebūs jāatmaksā saņemtais atbalsts. Par platību, kurā augs kaņepes ar paaugstinātu THC, BLA netiks maksāts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bioloģiskajiem lauksaimniekiem jāņem vērā, ka vairs nav koda “Piemājas dārzs”. Tā vietā var izmantot vairākus citus, piemēram, kodu 811 “Dažādi kultūraugi nelielā aramzemes platībā jeb vairāki kultūraugi, audzēti vienlaidu laukā, ja katrs no kultūraugiem attiecīgajā laukā aizņem mazāk par 0,3 ha”. Piemēram, vienā laukā iesētas pāris vagas ar cigoriņiem, dillēm, majorānu. Ja dilles aizņem 0,3 ha un vairāk, tās jādeklarē kā atsevišķs lauks, bet, ja ir 0,29 ha diļļu, 0,01 ha bazilika un 0,01 ha majorāna, tos visus var deklarēt kopā kā garšaugus.

Iespējams izmantot arī kodu 950 “Augļu koki un ogulāji (izņemot zemenes), ja vienlaidus platībā augošas BSA atbalsttiesīgās augļu koku un ogulāju sugas katra aizņem mazāk par 0,3 ha” vai kodu 873 “Pārējie citur neminētie kultūraugi, sēti kā kultūraugu maisījums aramzemē”.

Bioloģiskie lauksaimnieki var audzēt arī lazdas, ievas, taču tiem jābūt stādītiem konkrētiem ražošanas mērķiem, piemēram, ilggadīgs stādījums, ko izmanto augļu vai eļļas, vai drogu ieguvei. Par platībām, kas aizaugušas ar kārkliem, atbalsts netiks maksāts.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.