Makša Lazersona pase. 1921. gads.
Makša Lazersona pase. 1921. gads.
Foto no Latvijas Nacionālā arhīva krājuma un grāmatām “Saglabāt sudrabā”, “Latvijas PSR vēsture” un albuma “Padomju Latvija”

Makša Lazersona 1919. gadā dzimušais dēls Eliezers Lazersons sarunā ar Ievu un Juri Vateriem Izraēlā 1998. gadā uzsvēra, ar kādu cieņu vienmēr ģimenē izturējušies pret dzimteni – Latvijas valsti, un ar lepnumu pieminēja tēva aktīvo darbību Latvijas politiskās dzīves traģiskajos pagrieziena punktos. Arī daudzas piemiņas lietas Eliezera Lazersona dzīvoklī atgādināja par Latviju. Simbolisks bija sarunas nobeigums, ko I. un J. Vateri atspoguļo šādi: “Eliezers Lazersons runājot nemanot pārgāja no ivrita uz latviešu valodu, emocionālā pacēlumā viņš nospēlē uz vecām Rīgas klavierēm latviešu tautasdziesmu. “Nē, tas vēl nav viss,” viņš saka un noliek mūsu priekšā nodzeltējušu dokumentu – sava tēva Makša Lazersona Latvijas Saeimas deputāta apliecību – numurs 999.” 19

Taču dzimtenei traģiskajās dienās Otrā pasaules kara sākumā M. Lazersons norises vēroja no malas. 1939. gada rudenī ar Vācijas un Padomju Savienības iebrukumu Polijā bija sācies Otrais pasaules karš. Drīz pēc tam Baltijas valstis bija spiestas parakstīt “savstarpējās palīdzības” līgumus ar Padomju Savienību, kas paredzēja lielu šīs valsts karaspēka garnizonu izvietošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Somija ultimātam nepakļāvās un novembrī PSRS spēki iebruka šajā valstī, sākot t. s. Ziemas karu (decembrī Padomju Savienība šīs agresijas dēļ tika izslēgta no Tautu Savienības). Nesaņemot aktīvu palīdzību no ārienes, Somijai ar milzīgām grūtībām izdevās nosargāt savu neatkarību, un 1940. gada martā tika noslēgts miers (Somija zaudēja ievērojamas teritorijas, taču saglabāja neatkarību). Baltijas valstis Somijas cīņā bija spiestas tikai noraudzīties, tautām, sabiedrībai un politiķiem cerot, ka, noslēdzot līgumus par bāzēm, ir izdevies izvairīties no Somijas likteņa… Pēc diviem mēnešiem cerības sabruka.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
Lasīt citas ziņas

1940. gada martā ASV laikrakstā “The Living Age” ar nosaukumu “Krievijas mērķi Baltijā” tika publicētas M. Lazersona pārdomas par notiekošo Baltijas jūras reģionā. Tās atspoguļo autora spēju analizēt un prognozēt starptautiskās norises, cita starpā būtībā pilnīgi precīzi paredzot un skaļi pasakot to, ka pēc uzvaras pār Somiju PSRS vērsīsies pret Baltijas valstīm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.