Laimdota Kliesmete: “Sarunas ar pircējiem ir aizkustinošas. Man darbs sagādā prieku, un to es nododu tālāk.”
Laimdota Kliesmete: “Sarunas ar pircējiem ir aizkustinošas. Man darbs sagādā prieku, un to es nododu tālāk.”
Foto – Andris Ozoliņš

Gan zupai, gan svecei 0

Vēl viens amata knifs ir ekoloģiskā trauku apstrāde. Laimdota: “Ja iekšpusi glazēju, ārpusi piesūcinu ar bišu vasku un propolisu. Tam obligāti jābūt svaigam, kādu saņemu no sava tēva Jāņa, veca Lubānas bitenieka. Porainais, neglazētais māls labi iesūc izkausētu vasku un propolisu. Es tos lieku ar otu uz siltas krūzes plānā kārtiņā, vispirms vasku, tad propolisu, tad atkal vasku, līdz māla poras piepildītas.” Kad šādu krūzi paņem rokās vai tajā ielej siltu tēju, vasks ar propolisu sasilst un sāk smaržot. Spēcīgais un veselīgais aromāts saglabājas ilgus gadus, tikai krūzi vajag saudzīgi mazgāt, nelietojot ķīmiskus līdzekļus. Lielajiem šķīvjiem vaskošana nodrošina to, ka tiem cauri neiet mitrums un traukos var likt arī pankūkas un eļļas salātus. Vaskots māls nespīd, tam ir skaists matējums. Smaržu var arī atjaunot ar plāksnīti tīra un svaiga vaska, kādu var nopirkt bitenieku veikalos.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Šobrīd keramiķe veido mazliet grafiskākus darbus, izmantojot līdz sešām melnbaltā māla gradācijām. Rokturīšiem – aukliņas un korķīšus, cibām – ozola vāciņus. Laimdota: “Izmēģinu jaunas lietas, veidoju vāzes ar plaisiņām un jauna tilpuma krūzes. Arī trauku tilpumam ir sava mode. Tagad taisu universālas bļodkrūzes un bļodiņas, kas ir dziļākas par tasīti un seklākas par tradicionālo bļodiņu. Tās var izmantot gan kafijai, gan zupai, gan svecei.”

Meistare arī auž un izstādēs viņas keramiku papildina smalkas un krāšņas šalles, apmetņi, spilveni, paklāji un segas. Kā spriež zinātāji, darbos interesanti spēlējas krāsu toņi un pustoņi, raupjums un smalkums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par radošu ieguldījumu latviešu tautas lietišķās mākslas prasmju un tradīciju saglabāšanā, popularizēšanā un novada kultūrvides veidošanā Laimdota Kliesmete saņēmusi Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras Atzinības rakstu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.