Foto – Shutterstock

Svētku maltītes matemātika 0

Pieredzējuši galdu klājēji ēdienu daudzumu aprēķina, ņemot vērā vidējo lielumu, cik viesis svinībās var apēst, un to, ka apetīte un ēdelība atšķiras. Lūk, aptuvens pārtikas daudzums vienam cilvēkam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu slavenības, kuras varētu ieņemt Latvijas prezidenta amatu, ja izvēle būtu mākslīgā intelekta ziņā
10 produkti, kas “svilina taukus” un paātrina vielmaiņu
TV24
Krievijā dzirdamas runas par kara pieteikšanu Ukrainai, lai izsludinātu nekavējošu mobilizāciju
Lasīt citas ziņas

Aukstais galds (ja būs arī siltais ēdiens, vajag uz pusi mazāk)

Salāti: līdz 500 g (parasti četru veidu, katrs aptuveni 100 g, rasolu parasti ēd vairāk)

Gaļa: 300–350 g, dažādi izstrādājumi

Zivs: 100 g

Siltais ēdiens

Kartupeļi: 2–3 vidēji lieli

CITI ŠOBRĪD LASA

Gaļa: aptuveni 200 g; ieteicams gatavot 2–3 veidus, bet nelielus gabaliņus

Sautēti kāposti: 150 g

Kafijas galds

Torte: 100 g

Plātsmaize, cepumi: kopā 70 g (100 g, ja nav tortes)

Kafija: viena tase (10 cilvēkiem vajag aptuveni 0,5 kg maltas kafijas)

Augļi: 2 kg 10 cilvēkiem

Konfektes: 2 gab.

Dzērieni

Limonāde, citronūdens: 1 l

Alkohols vakaram kopumā: aptuveni 0,3 l mājas viesībām, 0,5 l ilgākai ballītei

Stiprais alkohols: 150–200 ml degvīna gados jaunākiem vai konjaks vecākiem viesiem

Šampanietis dāmām, vidēji salds; vecāki viesi vēlas saldāku dzirkstošo dzērienu, jaunāki – brutu

Pieprasītākais ir pussausais vai pussaldais vīns.

! Vecāka un vidēja vecuma vīrieši ciemos tradicionāli nāk ar alkohola pudeli. Jauniešu publikā uz to cerēt velti.

FAKTS.

Ballītē ar klasisku ēdienu izvēli vienmēr cieņā ir rasols un sautēti kāposti.

Konsultējusi svētku galdu klājēja Arnita Runce

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.