Foto – Shutterstock

Kādi viesi, tādi galdi 0


Profesionāli svinību galdu klājēji stāsta, ka arvien vairāk cilvēku vēlas specifisku ēdienkarti. Pasūtot mielastu, tas jāpiesaka, jo viesu namā, iespējams, izmanto tikai tos produktus, kas parasti tiek celti galdā. Piemēram, jāzina, vai ballītē būs veģetārieši, vegāni, svaigēdāji, vai kādam ir glutēna nepanesība vai alerģijas, teiksim, pret riekstiem, olām. Sevišķi aktuāli tas ir, klājot svinību galdus jauniešu vai bērnu ballītēm.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Lai kā censtos pavāri, tomēr bērnu iekārotākais cienasts ir tradicionālie čipsi un saldie, gāzētie dzērieni. Apēsti tiek arī frī kartupeļi ar tomātu mērci un cīsiņu zirneklīši. Viņiem vislabāk patīk našķi, kurus var paķert un apēst, skrienot tālāk. Arī picas un tortes var iepriecināt mazos viesus.

! Svētki nav īstais laiks pievērst citus un sevi veselīgas ēšanas tikumiem.

Klasiku aizvieto ideja

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja svinības paredzētas vecāka gadagājuma cilvēkiem, labāk izvēlēties tradicionālo maltīti ar auksto galdu, silto un saldo ēdienu. Kūka un kafija, protams, piedevām. Ballīte vecajai paaudzei šķitīs izdevusies, ja visi būs pārēdušies.

Ar izsmalcinātu ēdienu pārsteigt cilvēkus grūti, bet, ja to vēlas, var gatavot kaut ko sen aizmirstu, ar bērnības garšu.

Ja publika pratīs novērtēt, lieliska var izvērsties tematiskā ballīte, kurā viesi tiek cienāti ar kartupeļu pankūkām, īpašām biezputrām, asinsdesām vai uz ugunskura vārītu zupu. Vīriem patiks alus vakars ar dažādām uzkodām. Satikšanās prieks tāds pats, tikai izdevumu un pūļu daudz mazāk. Var arī aicināt draudzenes tikai uz torti un kafiju, taču ielūdzot tas jāpasaka, lai kāda negatavojas uz lielu izēšanos un neierodas, divas dienas badojusies.

! Mājas ballīte ir īstā reize, kad saimniece var uzprasīties pēc komplimentiem un likt galdā visus konservu paraugus, kas pagrabā. Jo īpaši vērtīgi, ja tos pasniedz, izklāstot recepti. Pašu gatavojumi ir modē!

Var likt, var nelikt

Ja naudas resursi ierobežoti, var atteikties no delikatesēm, piemēram, nēģus itin labi var aizvietot ar lasi, kas nopērkams par saprātīgāku cenu, turklāt sārtās laša šķēlītes grezno galdu. Ikri būs smalks ēdiens, taču tiem jābūt pietiekamā daudzumā, lai visi var pagaršot. Ja būs tikai viena maza kārbiņa, izskatīsies smieklīgi. Vairākums viesu arī smalku un dārgu medījuma gaļu un žāvējumus no karbonādes atšķirs tikai tad, ja būs pielikta zīmīte ar paskaidrojumu…

Reklāma
Reklāma

No augļiem nav pieprasīti banāni un āboli. Viesiem labāk garšo vīnogas, ananasi, mandarīni, sezonas laikā – arbūzi.

Ja bijis bagātīgs sāļais mielasts, ar kafijas galdu var neaizrauties, piemēram, ja galdā ir torte, parasti pāri paliek plātsmaizes, pīrāgi un cepumi. Našķim ieteicamas labas šokolādes konfektes, kas nopērkamas uz svara. Ar kastēm var iedzīvoties kaunā, jo tās ir dārgas, bet konfekšu maz. Konfektes atšķirībā no plātsmaizēm varēs ilgāk uzglabāt, ja vien kārumnieki bērni visas neapēdīs.

! Ja nav īpašu prasmju, ar ēdienu dekorēšanu nevajag aizrauties. Ēdiens ir glīts pats par sevi, un pilnīgi pietiks ar diļļu vai seleriju lapiņām, zivīm – ar citrona šķēlīti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.