Publicitātes foto

Pavirši pret skatītāju 62

“Vai pirms seriālu “laiž gaisā” nebija neviena, kas to visu iepriekš paskatītos un pavērtētu?” M. Svīres jautājums vērsts pasūtītāja virzienā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Jūs nekad vairs neēdīsit šos ēdienus, kad uzzināsiet to sastāvu 27
14 iecienīti produkti, kuru sastāvā ir vielas, kas var veicināt vēža veidošanos 14
TV24
Guntis Belēvičs par absurdu medikamentu jomā: “Es viņiem uzdāvināšu rūtiņu kladi un pildspalvu, un teikšu – sāciet numurēt ar numuru viens un divi!”
Lasīt citas ziņas

LTV skaidro, ka seriāla veidošanai organizējuši konkursu, kura ietvaros meklētas idejas tās saturam. Kad netika atrasts pietiekami spēcīgs pieteikums, televīzija seriāla veidošanā izlēma sadarboties “ar tādām producentu kompānijām, kurām jau iepriekš ir bijusi pietiekami liela pieredze un kapacitāte šāda satura radīšanā”.

Iespējams, ka tieši tā bijusi LTV neveiksme, uzticot klasiskā žanra materiālu režisorei, kas veido kaitinošo “Ugunsgrēku”, spriež A. Uzulniece. “Īstais brīdis bija ļaut izpausties jauniem, labiem režisoriem,” viņa piebilst. Par veiksmīgāku rezultātu – situācijas reālas un likteņi ticami – viņa novērtē iepriekšējo LTV oriģinālražojumu “Māja pie ezera”, kuru režisējis Armands Zvirbulis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nesaudzīgāka savā vērtējumā par sabiedriskās televīzijas pēdējo gadu veikumu ir K. Simsone: “Ja paskatāmies, kas notiek šajā žanrā kopš 90. gadiem, kad Latvijā sāka veidot vietējos seriālus, var teikt, ka lielos vilcienos nekas nav mainījies. Ar nedaudziem izņēmumiem tiek piedāvāts vairāk vai mazāk viduvējs produkts, izmantojot primitīvus paņēmienus, lai noturētu publiku, kas liecina par diezgan lielu stagnāciju, pašpietiekamību un nesatricināmības sajūtu, ka cilvēki jau tāpat skatīsies. Tā ir paviršība pret skatītāju.”

Spriežot pēc LTV sniegtās atbildes uz jautājumu, vai ir apspriesta jaunāko seriālu mākslinieciskā kvalitāte, ar pašvērtējumu tā sevi neapgrūtina. Saskaņā ar Mākslinieciskās padomes nolikumu par “Saplēsto krūzi” runāšot sezonas noslēgumā. “Mājai pie ezera” veikta skatītāju aptauja, kurā seriālu par interesantu novērtējuši 65%, savukārt 58% no aptaujātajiem gribētu redzēt tā turpinājumu. Līdzīga aptauja plānota arī par jaunāko ražojumu.

Seriālu kvalitāte nav bijis sarunu objekts arī Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) un tās Sabiedriskajā konsultatīvajā padomē. Vismaz NEPLP locekle Dace Ķezbere, kas pārrauga LTV, nevarēja nosaukt kādu padomes rīkotu diskusiju par jau izrādīto “Māju pie ezera”. “Seriāls “Saplēstā krūze” vēl tiek demonstrēts, kad tas beigsies, vajadzētu to apspriest un paanalizēt,” viņa piebilst. D. Ķezbere uzskata, ka vērtētājiem jānāk no profesionālu kritiķu vidus, taču televīzijas un radio jomā viņu pietrūkst. “Šobrīd šo mediju recenzēšana nepastāv, taču tā ir vajadzīga lieta, un padomei vajadzētu kaut ko darīt, lai to atjaunotu.”

Pati režisore, vaicāta, kā vērtē savu garadarbu, atbild: “Uzskatu, kas tas ir izdevies.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.