Foto – Timurs Subhankulovs

Siltumsūkņu efektivitātes rādītājs 1

Siltumsūkņu efektivitāti mēra ar rādītāju COP, kas nosaka, cik siltumsūkņa darbība ir efektīgāka par telpas sildīšanu ar elektrību, piemēram, kā elektriskais tens vai jonu katls. Tātad COP 5 nozīmē, ka telpas sasildīšanai tiek patērēts piecreiz mazāk elektrības, nekā sildot ar elektrisko sildelementu. COP mainās atkarībā no vides temperatūras – jo aukstāka vide, jo zemāks COP. Visbiežāk COP tiek norādīts pie +7 oC, bet ir ļoti svarīgi noskaidrot, kāds šis rādītājs siltumsūknim ir pie zemākām temperatūrām, piemēram, pie 0 oC, -15 oC vai pat -25 oC. Jaunākajiem zemes siltumsūkņiem COP tuvojas 5, sistēmas “gaiss–ūdens” iekārtām tas pārsniedz 4,5, bet jaunākajiem “gaiss-gaiss” siltumsūkņiem COP pārsniedz pat 5,5.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Nozīmīgs siltumsūkņu pluss ir modernās tehnoloģijas. Siltumsūknis ir automatizējama ierīce, tātad to var precīzi programmēt laikā, sastādot grafiku un vēlamo temperatūru. Ierīci var darbināt no attāluma, izmantojot datoru vai pat mobilo telefonu. Vasarā to var darbināt kā kondicionieri, tas ir ļoti noderīgi. Jaunākie tehnoloģiskie risinājumi siltumsūkņiem ir jauni, videi draudzīgi gāzu maisījumi R32 vai R410A, kas nodrošina vēl efektīvākus tehniskos rādītājus, lielāku ekonomiju un siltumražību zemās temperatūrās. Modernās sistēmas ir dažādas – sākot ar iekārtām, kas paredzētas privātmājām, beidzot ar siltumsūkņiem, kas spējīgi apkurināt ražošanas telpas, daudzdzīvokļu ēkas, skolas utt.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.