
5. Ražas novākšanas laiks 22
Atkarīgs no kukurūzas veida:
Cukura kukurūza: novāc pienainās nogatavošanās fāzē, kad graudi ir mīksti un sulīgi (18–24 dienas pēc ziedēšanas). Zīda pavedieni uz vālītēm kļūst brūni, bet vālīte ir stingra. Pārbaudei viegli saspiediet graudu – tam jāizdalās baltai, pienam līdzīgai sulai.
Graudu kukurūza: novāc pilnīgas nogatavošanās fāzē, kad graudi ir cieti un vālītes sausas (septembris–oktobris).
Novākšanas tehnika: vālītes uzmanīgi nolauž vai nogriež, turot pie stumbra.
Uzglabāšana: cukura kukurūzu uzglabājiet ledusskapī ne ilgāk kā 5–7 dienas, lai saglabātu saldumu. Graudu kukurūzu žāvējiet labi vēdināmā vietā un uzglabājiet sausā telpā.