Jānis Lāčplēsis
Jānis Lāčplēsis
Foto – Zigmāris Rumka

– Uz Daugavpili atraduši ceļu ievērojami preses pārstāvji, taisa filmas BBC kanālā, izdara pētījumus. Tā problemātika ir – vēlme uzzināt, cik lielu iespaidu uz vietējiem cilvēkiem atstāj Krievijas propaganda. Kāds ir mēra vērtējums – situācija tiek objektīvi atspoguļota? 1

– Ja meklē, pamatojumu var rast jebkuriem apgalvojumiem. Es teikšu – lielākā daļa daugavpiliešu ir lojāli valstij un reģiona, pilsētas patrioti. Tāpēc scenāriji par pasaules kara izcelšanos Daugavpilī ir stipri apšaubāmi. Tai pašā laikā nav noliedzams, ka Krievijas informatīvās telpas iespaids šeit ir ļoti spēcīgs. Varbūt arī pašu vainas dēļ, jo tam nekad īsti alternatīva nav piedāvāta. Tas nav tik vienkārši, jo elektroniskajos medijos pieļautas superliberālas brīvības. Eiropā nekur nevar internetā, pa satelītiem rādīt, ko tu gribi, pat nereģistrējoties. Pie mums ir brīv. Cerams, to palabos. Vai piedāvāt centralizētus krieviski raidošus medijus, kas konkurētu ar kaimiņu kanāliem? Maz ticams, ka tā izdosies. Jāstrādā reģionālajiem medijiem. Tie arī līdz šim uzrunāja vietējo auditoriju, bet to darīja uz komerciāliem pamatiem un pēc savas iniciatīvas. Klāt jāliek pārdomāta, finansēta valsts politika, jo ar reģiona auditoriju vajag runāt un sa­sniegt cilvēkus.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

– Kopš Ukrainas notikumiem spriedze nav palielinājusies?

– Protams, ir cilvēki, kas katrreiz būs gatavi rīkoties nedaudz margināli, bet no konfliktsituācijām, radikālām rīcībām izdodas izvairīties.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kas notiktu, ja “Saskaņai” nākamreiz izdotos iegūt varu pilsētā?

– Jānotiek kam ļoti būtiskam, lai “Saskaņa” nāktu pie varas Daugavpilī. Viņi nekad nav uzvarējuši pašvaldību vēlēšanās mūsu pilsētā. Acīmredzot nav spējuši pierādīt, ka pilsētas dzīvi vadīs pietiekami efektīvi.

– Varbūt spriežu no malas, bet šķiet, ka pēdējā laikā uz Latgali biežāk dodas Rīgas augstie politiķi. Saeimas izbraukuma komisija bija. Krāslavā 4. maijā rīkoja militāro parādi. Ierodas ministri un prezidenti.

– Pats fakts, ka Latgalei pievērš uzmanību, ir ko vērts. Pirmās bezdelīgas par naudas piešķīrumu atsevišķām programmām arī ir. Redzēsim, cik tas būs sistemātiski un vai paplašināsies. Ir bažas, ka līdzekļus auditorijas sasniegšanai piešķirs centrālajiem medijiem, kuriem šeit nav nemaz tik daudz skatītāju, klausītāju. Valsts pasūtījums jādod vietējiem masu informācijas līdzekļiem. Kāds raidstacijas īpašnieks man stāstīja, ka nevarot no Latvijas Radio saņemt pat viņu gatavoto ziņu paketi, lai pārraidītu reģionā. Ziņas taču cilvēki klausās, arī raidstacija ir diezgan iecienīta, bet esot tehniskas problēmas, vēl tur kas – un nekas nesanāk.

– Esmu dzirdējis ierosmes, ka Latgalē nebūtu slikti izvietot Latvijas armijas daļu. Varbūt NATO spēkiem, ienākošiem kanādiešu karavīriem atrastos vieta šajā pusē?

– To lems Aizsardzības ministrijā, bet savā laikā Kārlis Ulmanis Daugavpils cietoksnī nometināja Latvijas armijas pulku. Pierobežu aktīvi stiprināja ar valsts iestāžu un infrastruktūras veidošanu. Nesaprotu, kāpēc pie tik aktīvas politikas nevarētu atgriezties šodien. Par karaspēka daļu izvietošanu neviens ar mani nav runājis. Laikam arī viņi negrib braukt prom no Rīgas tālāk par Ādažiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.