Rakstniece Dace Judina-Nīmane un komponists Arturs Nīmanis talantīgi izpaužas arī virtuvē.
Rakstniece Dace Judina-Nīmane un komponists Arturs Nīmanis talantīgi izpaužas arī virtuvē.
Foto: Arturs Nīmanis

No nekā uzbur jebko! Rakstnieces Daces Judina-Nīmane rosīšanās virtuvē ir īpaša, tāpat kā viņas un vīra receptes 4

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Rakstnieces Daces Judinas-Nīmanes kontā ir 24 grāmatas, nupat grāmatveikalos nonācis jaunākais garadarbs – romāns “Pēdas putekļos” no sērijas Izmeklē Anna Elizabete. Lasītāji īpaši iemīļojuši šīs sērijas romānus – tie bieži iekļūst visvairāk lasīto latviešu autoru darbu sarakstos. Savukārt rakstnieci Daci Judinu-Nīmani tie inspirējuši sarakstīt cita žanra darbu – pavārgrāmatu.

No nekā uzbur jebko

LA
LA.LV
Kokteilis
Tev bija šodienai kādi plāni? Aizmirsti par tiem! Horoskopi 8.maijam
16 stundas
LE
LETA
Veselam
Jaunākā Covid-19 izplatības karte: Cik slimnieku šobrīd katrā pilsētā? 3
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Valdība paziņo, kad tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus 102
17 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: Arturs Nīmanis

“Ēdiena gatavošana ir radoša nodarbe, tāpēc tā šķiet saistoša gan man, gan dzīvesbiedram komponistam Arturam Nīmanim. Parasti virtuvē rosāmies abi. Ja jūs zinātu, cik veikli viņš prot sasmalcināt sīpolus vai jebko citu, kas jāsagriež! Nazis zib tik ātri, ka tam grūti izsekot,” stāsta Dace. Arturs piebilst, ka nazim noteikti jābūt asam, lai varētu smalcināt gluži kā virtuves kombains.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Manā ģimenē ēdienu gatavoja ar prieku, to neuztvēra kā slogu. Laba saimniece bija gan vecmemmīte, gan mamma. Viņas no nekā prata uzburt jebko.”

Kad vaicāju, kā sadala pienākumus virtuvē, Dace atklāj, ka gaļas ēdieni ir Artura pārziņā, savukārt pati pārsvarā vārot zupas, gatavojot dažādus salātus un sautējumus. “Kā jau vīrietim Arturam garšo gaļa. Es esmu atturīgāka, bet, kad gaļas ēdiena aromāts izplatās pa visu māju, ir grūti pretoties šā ēdiena kārdinājumam. Turklāt zinu, ka Arturs gaļu gatavo meistarīgi.”

Abi ir ļoti aizņemti cilvēki, jo jāpagūst gan grāmatas rakstīt, gan komponēt, gan doties pie lasītājiem ar literāri muzikālām pro­grammām, gan gādāt par mājsaimniecību. Tāpēc ievērot noteiktu ēšanas režīmu neizdodas, atzīst Dace, ja nu vienīgi laukos pie Daces mammas. “Tā jau notiek ar daudziem radošiem cilvēkiem,” secina rakstniece. “Kad tuvojas grāmatas nodošanas brīdis, nav laika stāvēt pie plīts. Taču bez rīta kafijas man dienas sākums nav iedomājams.”

Dārza karaļa salāti

Daces radošums spilgti izpaužas arī kulinārajā jomā, jo viņa prot no vienkāršiem produktiem pagatavot karalisku ēdienu. Piemēram, no kartupeļiem un “visa, kas ir mājās”. Lūk, vairākas receptes ierosmei!

6–10 brangus kartupeļus ar visu mizu novāra vieglā sālsūdenī, atdzesē, nomizo, sagriež kubiņos vai stienīšos. Ieskatās ledusskapī un pieliekamajā kambarī, atradumus saliek uz galda.

1. Atver skumbrijas/mencu konservus eļļā vai savā sulā, rūpīgi samīca, pārliek bļodā, pievieno 2–4 cieti novārītas, sakapātas olas, lociņus (sīpolus), kartupeļus, skābo krējumu, sāli, melnos piparus. Var likt uz rudzu maizes, var ēst kā salātus.

2. Uz pannas eļļā vai sviestā apcepina šampinjonu šķēlītes, parupji sagriež prāvu bunti rukolas, svaigu dillīšu un 2–3 sālītus gurķus. Viegli sajauc ar kartupeļiem. Jauc ar eļļu, ja grib treknāk – ar majonēzi. Var servēt gan aukstus, gan karstus.

3. Atrod bundžā pēdējo siļķi, sakapā, to pašu nodara 2–3 sālītiem gurķiem un svaigam sīpolam (puravam). Sasāla, sapiparo pēc garšas. Sajauc ar kartupeļiem un skābo krējumu. Pārber ar kapātu oliņu un dillēm.

4. Glaunākiem svētkiem kartupeļu salātus var gatavot ar garnelēm vai mīdijām, papildinot ar rukolu, dārza kresēm, dārza sinepju lapiņām, svaigiem gurķiem, avokado un biezu olu majonēzi.

“Šo salātu pirmā versija pieder manai vecmemmītei – tai pašai, kura mācēja no nekā pagatavot visu,” atklāj rakstniece.

Ķiploku sāga

Foto: Arturs Nīmanis

Nu jau otro gadu Dace un Arturs, laiku un enerģiju nežēlodami, mizo, smalcina, kapā un blendē ķiploku kilogramus, lai ziemas krājumos būtu veselīga uzkoda. Katru rītu abi apēdot rudzu maizes riku, kam uzziests ķiploku un garšvielu maisījums, – tā esot laba aizsardzība pret baciļiem un vīrusiem, kas patlaban siro apkārt. “Ķiploku sāga mūsmājās sākās pirms pāris gadiem, kad Bauskas grāmatnīcas Globuss vadītāja Sarmīte Misēviča pavaicāja, vai mums vajag ķiplokus. Vajag! Un tā jau otro gadu rudens sākumā uz mūsmājām ceļo maiss ar kādiem sešiem kilogramiem ķiploku.”

Pirmajā gadā, pārstrādājot tādu kvantumu garšaugu, abiem palikuši jēli pirkstu gali – gājusi nost āda. Lai tas neatkārtotos, turpmāk uzvilkuši plānus gumijas cimdus un tikai tad ķērušies pie ķiploku mizošanas un smalcināšanas.

Zelta kniploks.
Foto: Arturs Nīmanis

Šoruden no sešiem kilogramiem nikno Zemgales ķiploku + eļļa, medus, garšvielas sanākuši astoņi kilogrami galaproduktu: Zemgales kniplociņš (smalki kapāti ķiploki, olīveļļa, sāls), Zelta kniploks (ķiploki, sāls, olīveļļa, kurkuma), Medainais kniplociņš (ķiploki, sāls, medus), Zobainais kniplociņš (ķiploki, sāls, olīveļļa, čili, saldskābā mērce), Pūķīgais kniplociņš (ķiploki, sāls, olīveļļa, karijs, kurkuma), Zelta pūķa kniploks (ķiploki, sāls, olīveļļa, medus, karijs, kurkuma), kā arī ķiploki ar seleriju, ķiploku pesto, ķiploku sviests un dusmīgie tomāti – mērce, kurā harmoniski sadzīvo tomāti, sāls, ķiploki, karijs, melnie pipari, Anniņas garšvielas (bez sāls) un olīveļļa.

Brīvdienu vakariņas

Foto: Arturs Nīmanis

Lai tās pagatavotu, 200 gramu vistas filejas sagriež nelielos gabaliņos, viegli iesāla, iepiparo, pārlej 1 ēdamkaroti olīveļļas, liek bļodiņā un uz nakti iesloga ledusskapī. Nākamajā dienā velk laukā, liek uz labi sakarsētas pannas, papildina ar smalki sagrieztu 1 aso zaļo piparu, priecīgi krāsainu saldo papriku, 1 tējkaroti Zelta kniploka un 1 ēdamkaroti čili mērces. Visu lēni cepina. Īsi pirms beigām pievieno 1 ēdamkaroti tumšās sojas mērces. Pasniedz ar rīsiem, kartupeļiem vai kartupeļu biezeni.Baciļi un vīrusi mūk raudādami. Lieliski garšo ar labu sarkanvīnu.

Annas karstie salāti

(D.Judinas-Nīmanes grāmatas Tase melnas kafijas varone)

• 1 paciņa spageti vai 2–3 paciņas ātro nūdeļu

• 1 paciņa garneļu vai krabju nūjiņu

• 1 liels sīpols

• 2 tomāti

• 3–4 ķiploka daiviņas

• 2–3 olas

• olīvas

• eļļa

Mazliet paraudot, nomizo un sakapā sīpolus un ķiplokus, kopā ar rupji sagrieztu tomātu pannā apcep eļļā ar sāli un pipariem, pievieno garneles vai krabju nūjiņas, vai arī vistas fileju un sālsūdenī apvārītus spageti vai ēšanai gatavas izmērcētas ātrās nūdeles un olīvas. Pēdējās pievieno ar garšvielām sakultas olas. Karsē uz mazas uguns, viegli maisot un garšojot. Ja grib sātīgāku, pievieno majonēzi.

Kodīgā ābolkūka

(D.Judinas-Nīmanes grāmatas Ziemas blūzs inspirēta recepte)

• rauga, kārtainās vai kēksa mīklas pamats

• 3–4 gatavi saldskābi āboli

• pusglāze cukura

• pusglāze skābā krējuma

• 50 ml brendija

• kanēlis

• vaniļa

SAISTĪTIE RAKSTI

Cepot rauga vai kārtainās mīklas kūku, ābolu gabaliņus skaisti izkārto uz gandrīz gatavas, ar cukurkultu olu apziestas kūkas, pārlej ar cukura, brendija un krējuma mērci, pārber kanēli un cep gatavu. Var pārliet nevis ar krējumu, bet likt starp šķēlēm sviesta piciņas, pārbērt ar cukuru un kanēli – tā āboli iegūst caurspīdīgus apvalciņus. Pasniedz atdzesētu.

Cepot kūku uz kēksa mīklas bāzes, smalki sagrieztus un saldā brendijā izmērcētus ābolu gabaliņus iecilā mīklā, bet kūku īsi pirms gatavības pārber ar kanēļa un cukura maisījumu. Pasniedz karstu ar saldējumu un kafiju vai aukstu ar melno tēju.

Abos gadījumos garnējumam pievieno naža galu Kajennas piparu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
1 stunda
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns
1 stunda
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
22 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev bija šodienai kādi plāni? Aizmirsti par tiem! Horoskopi 8.maijam
16 stundas
LE
LETA
Veselam
Jaunākā Covid-19 izplatības karte: Cik slimnieku šobrīd katrā pilsētā? 3
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Valdība paziņo, kad tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus 102
17 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Māris Antonevičs: Uzbāzīsies ar krievu valodu? Kā “Vakcinācijas avīze” no apšaubāmas kļuva par bezjēdzīgu 49
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 18
1 diena
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti? 2
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 3
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
3 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
2 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Informācija ir pretrunīga: vai pēc vakcinēšanās var saslimt un “aplipināt” citus? Skaidro Kalviņš 5
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Es esmu nenormāli laimīgs lasīt lekcijas attālināti.” Šadurskis par attālināto mācību plusiem un mīnusiem 1
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Deputāts Aldis Gobzems tiesājas ar VID: septembrī atsāksies tiesa 3
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Drošības dienests izvērtēs latviešu mūziķa Jāņa Lemeža uzstāšanos mūzikas festivālā Krimā 5
51 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. TV personība Baiba Sipeniece-Gavare ielēkusi Daugavā 2
1 stunda
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Viņi bija tādi paši sarkanarmieši kā citi!” Saruna ar vēsturnieci Jermacāni par latviešu strēlniekiem Otrajā pasaules karā
Intervija 1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Keita Midltone no britiem noslēpusi savu grāmatu
1 stunda
RO
Regīna Olševska
Veselam
Saules stari gan glāsta, gan dzeļ! Ik gadu ādas vēzi atklāj ap diviem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Harijs un Megana Mārkla lūguši faniem ziedot 5 dolārus katram sava dēla Ārčija otrajā dzimšanas dienā 34
23 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Influencere Katrīne Sauliete kopā ar mīļoto Pēteri devušies atpūsties uz Turciju, kur šobrīd ir augsts Covid-19 saslimstības risks 32
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu” 19
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Staņislavs, Staņislava un Stefānija 1
1 stunda
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 18
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Multimākslinieks Kašers dodas “šturmēt” lietoto apģērbu veikalu un tur piedzīvo pagalam neveiklu situāciju 29
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 8. līdz 14.maijam: kādas vēlmes piepildīsies? 1
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Drošības dienests izvērtēs latviešu mūziķa Jāņa Lemeža uzstāšanos mūzikas festivālā Krimā 5
09:44
LE
LETA
Veselam
Zināms, cik procentu Latvijas iedzīvotāju ir pabeiguši vakcināciju pret Covid-19
09:38
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Atceries – lai justos mīlēts, atveri sirdi un mīli arī pats! Horoskopi no 8. līdz 19. maijam
09:28