Rakstniece Dace Judina-Nīmane un komponists Arturs Nīmanis talantīgi izpaužas arī virtuvē.
Rakstniece Dace Judina-Nīmane un komponists Arturs Nīmanis talantīgi izpaužas arī virtuvē.
Foto: Arturs Nīmanis

No nekā uzbur jebko! Rakstnieces Daces Judina-Nīmane rosīšanās virtuvē ir īpaša, tāpat kā viņas un vīra receptes 4

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Rakstnieces Daces Judinas-Nīmanes kontā ir 24 grāmatas, nupat grāmatveikalos nonācis jaunākais garadarbs – romāns “Pēdas putekļos” no sērijas Izmeklē Anna Elizabete. Lasītāji īpaši iemīļojuši šīs sērijas romānus – tie bieži iekļūst visvairāk lasīto latviešu autoru darbu sarakstos. Savukārt rakstnieci Daci Judinu-Nīmani tie inspirējuši sarakstīt cita žanra darbu – pavārgrāmatu.

No nekā uzbur jebko

EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 53
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 246
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 148
6 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: Arturs Nīmanis

“Ēdiena gatavošana ir radoša nodarbe, tāpēc tā šķiet saistoša gan man, gan dzīvesbiedram komponistam Arturam Nīmanim. Parasti virtuvē rosāmies abi. Ja jūs zinātu, cik veikli viņš prot sasmalcināt sīpolus vai jebko citu, kas jāsagriež! Nazis zib tik ātri, ka tam grūti izsekot,” stāsta Dace. Arturs piebilst, ka nazim noteikti jābūt asam, lai varētu smalcināt gluži kā virtuves kombains.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Manā ģimenē ēdienu gatavoja ar prieku, to neuztvēra kā slogu. Laba saimniece bija gan vecmemmīte, gan mamma. Viņas no nekā prata uzburt jebko.”

Kad vaicāju, kā sadala pienākumus virtuvē, Dace atklāj, ka gaļas ēdieni ir Artura pārziņā, savukārt pati pārsvarā vārot zupas, gatavojot dažādus salātus un sautējumus. “Kā jau vīrietim Arturam garšo gaļa. Es esmu atturīgāka, bet, kad gaļas ēdiena aromāts izplatās pa visu māju, ir grūti pretoties šā ēdiena kārdinājumam. Turklāt zinu, ka Arturs gaļu gatavo meistarīgi.”

Abi ir ļoti aizņemti cilvēki, jo jāpagūst gan grāmatas rakstīt, gan komponēt, gan doties pie lasītājiem ar literāri muzikālām pro­grammām, gan gādāt par mājsaimniecību. Tāpēc ievērot noteiktu ēšanas režīmu neizdodas, atzīst Dace, ja nu vienīgi laukos pie Daces mammas. “Tā jau notiek ar daudziem radošiem cilvēkiem,” secina rakstniece. “Kad tuvojas grāmatas nodošanas brīdis, nav laika stāvēt pie plīts. Taču bez rīta kafijas man dienas sākums nav iedomājams.”

Dārza karaļa salāti

Daces radošums spilgti izpaužas arī kulinārajā jomā, jo viņa prot no vienkāršiem produktiem pagatavot karalisku ēdienu. Piemēram, no kartupeļiem un “visa, kas ir mājās”. Lūk, vairākas receptes ierosmei!

6–10 brangus kartupeļus ar visu mizu novāra vieglā sālsūdenī, atdzesē, nomizo, sagriež kubiņos vai stienīšos. Ieskatās ledusskapī un pieliekamajā kambarī, atradumus saliek uz galda.

1. Atver skumbrijas/mencu konservus eļļā vai savā sulā, rūpīgi samīca, pārliek bļodā, pievieno 2–4 cieti novārītas, sakapātas olas, lociņus (sīpolus), kartupeļus, skābo krējumu, sāli, melnos piparus. Var likt uz rudzu maizes, var ēst kā salātus.

2. Uz pannas eļļā vai sviestā apcepina šampinjonu šķēlītes, parupji sagriež prāvu bunti rukolas, svaigu dillīšu un 2–3 sālītus gurķus. Viegli sajauc ar kartupeļiem. Jauc ar eļļu, ja grib treknāk – ar majonēzi. Var servēt gan aukstus, gan karstus.

3. Atrod bundžā pēdējo siļķi, sakapā, to pašu nodara 2–3 sālītiem gurķiem un svaigam sīpolam (puravam). Sasāla, sapiparo pēc garšas. Sajauc ar kartupeļiem un skābo krējumu. Pārber ar kapātu oliņu un dillēm.

4. Glaunākiem svētkiem kartupeļu salātus var gatavot ar garnelēm vai mīdijām, papildinot ar rukolu, dārza kresēm, dārza sinepju lapiņām, svaigiem gurķiem, avokado un biezu olu majonēzi.

“Šo salātu pirmā versija pieder manai vecmemmītei – tai pašai, kura mācēja no nekā pagatavot visu,” atklāj rakstniece.

Ķiploku sāga

Foto: Arturs Nīmanis

Nu jau otro gadu Dace un Arturs, laiku un enerģiju nežēlodami, mizo, smalcina, kapā un blendē ķiploku kilogramus, lai ziemas krājumos būtu veselīga uzkoda. Katru rītu abi apēdot rudzu maizes riku, kam uzziests ķiploku un garšvielu maisījums, – tā esot laba aizsardzība pret baciļiem un vīrusiem, kas patlaban siro apkārt. “Ķiploku sāga mūsmājās sākās pirms pāris gadiem, kad Bauskas grāmatnīcas Globuss vadītāja Sarmīte Misēviča pavaicāja, vai mums vajag ķiplokus. Vajag! Un tā jau otro gadu rudens sākumā uz mūsmājām ceļo maiss ar kādiem sešiem kilogramiem ķiploku.”

Pirmajā gadā, pārstrādājot tādu kvantumu garšaugu, abiem palikuši jēli pirkstu gali – gājusi nost āda. Lai tas neatkārtotos, turpmāk uzvilkuši plānus gumijas cimdus un tikai tad ķērušies pie ķiploku mizošanas un smalcināšanas.

Zelta kniploks.
Foto: Arturs Nīmanis

Šoruden no sešiem kilogramiem nikno Zemgales ķiploku + eļļa, medus, garšvielas sanākuši astoņi kilogrami galaproduktu: Zemgales kniplociņš (smalki kapāti ķiploki, olīveļļa, sāls), Zelta kniploks (ķiploki, sāls, olīveļļa, kurkuma), Medainais kniplociņš (ķiploki, sāls, medus), Zobainais kniplociņš (ķiploki, sāls, olīveļļa, čili, saldskābā mērce), Pūķīgais kniplociņš (ķiploki, sāls, olīveļļa, karijs, kurkuma), Zelta pūķa kniploks (ķiploki, sāls, olīveļļa, medus, karijs, kurkuma), kā arī ķiploki ar seleriju, ķiploku pesto, ķiploku sviests un dusmīgie tomāti – mērce, kurā harmoniski sadzīvo tomāti, sāls, ķiploki, karijs, melnie pipari, Anniņas garšvielas (bez sāls) un olīveļļa.

Brīvdienu vakariņas

Foto: Arturs Nīmanis

Lai tās pagatavotu, 200 gramu vistas filejas sagriež nelielos gabaliņos, viegli iesāla, iepiparo, pārlej 1 ēdamkaroti olīveļļas, liek bļodiņā un uz nakti iesloga ledusskapī. Nākamajā dienā velk laukā, liek uz labi sakarsētas pannas, papildina ar smalki sagrieztu 1 aso zaļo piparu, priecīgi krāsainu saldo papriku, 1 tējkaroti Zelta kniploka un 1 ēdamkaroti čili mērces. Visu lēni cepina. Īsi pirms beigām pievieno 1 ēdamkaroti tumšās sojas mērces. Pasniedz ar rīsiem, kartupeļiem vai kartupeļu biezeni.Baciļi un vīrusi mūk raudādami. Lieliski garšo ar labu sarkanvīnu.

Annas karstie salāti

(D.Judinas-Nīmanes grāmatas Tase melnas kafijas varone)

• 1 paciņa spageti vai 2–3 paciņas ātro nūdeļu

• 1 paciņa garneļu vai krabju nūjiņu

• 1 liels sīpols

• 2 tomāti

• 3–4 ķiploka daiviņas

• 2–3 olas

• olīvas

• eļļa

Mazliet paraudot, nomizo un sakapā sīpolus un ķiplokus, kopā ar rupji sagrieztu tomātu pannā apcep eļļā ar sāli un pipariem, pievieno garneles vai krabju nūjiņas, vai arī vistas fileju un sālsūdenī apvārītus spageti vai ēšanai gatavas izmērcētas ātrās nūdeles un olīvas. Pēdējās pievieno ar garšvielām sakultas olas. Karsē uz mazas uguns, viegli maisot un garšojot. Ja grib sātīgāku, pievieno majonēzi.

Kodīgā ābolkūka

(D.Judinas-Nīmanes grāmatas Ziemas blūzs inspirēta recepte)

• rauga, kārtainās vai kēksa mīklas pamats

• 3–4 gatavi saldskābi āboli

• pusglāze cukura

• pusglāze skābā krējuma

• 50 ml brendija

• kanēlis

• vaniļa

SAISTĪTIE RAKSTI

Cepot rauga vai kārtainās mīklas kūku, ābolu gabaliņus skaisti izkārto uz gandrīz gatavas, ar cukurkultu olu apziestas kūkas, pārlej ar cukura, brendija un krējuma mērci, pārber kanēli un cep gatavu. Var pārliet nevis ar krējumu, bet likt starp šķēlēm sviesta piciņas, pārbērt ar cukuru un kanēli – tā āboli iegūst caurspīdīgus apvalciņus. Pasniedz atdzesētu.

Cepot kūku uz kēksa mīklas bāzes, smalki sagrieztus un saldā brendijā izmērcētus ābolu gabaliņus iecilā mīklā, bet kūku īsi pirms gatavības pārber ar kanēļa un cukura maisījumu. Pasniedz karstu ar saldējumu un kafiju vai aukstu ar melno tēju.

Abos gadījumos garnējumam pievieno naža galu Kajennas piparu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
1 stunda
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
1 stunda
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas
1 stunda
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 53
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 246
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 148
6 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
20 eiro mēnesī – potētajiem pensionāriem, bet ne visiem. Kuriem valsts sola pabalstu? 222
11. oktobris, 2021
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 157
2 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 5
2 dienas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu 8
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 157
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem
37 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Reirs pārsteidz ar to, cik miljonus izmaksā viens “lokdauna” mēnesis 69
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Turpinoties spiedienam uz robežas, četrās Latgales pašvaldībās pagarina ārkārtējo situāciju 1
3 stundas
LB
Laura Blumberga
Kokteilis
Žurnālistiem draud! Ansis Bogustovs un Aivis Ceriņš atklāj: viņi un viņu ģimenes regulāri saņem draudus no vakcīnu noliedzējiem 26
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Rīgas satiksme” gatava sākt e-talonu bloķēšanu pret Covid-19 nevakcinētām personām. Cik maksās atbloķēšana? 6
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Prāta Vētra” atklāti runā par traģisko Mumiņa zaudēšanu 2
3 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
1 stunda
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Latvijas veselības budžets kā septiņu aklu indiešu izpratne par ziloni 26
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Atklāts, kurš Ivo Fomina koncertā ziņoja par viltus spridzekli 44
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Millers: Pašreizējā situācijā “lokdauna” noteikšana ir neizbēgama valdības mugurkaula trūkuma dēļ 40
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 9
19 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 53
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Viņķele: Epidemioloģiskā uzraudzība kļūst neiespējama 86
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai varam sagaidīt pirmo sniegu? Bricis par šīs nedēļas laika prognozi 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sirojošo lāču sāga: DAP atklāj, kas noticis ar viensētās nedarbus sastrādājušajiem lāčiem 28
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: No štovētiem kāpostiem līdz suši! Latvija nekad nav bijusi valsts ar tikai vienu tautu vai etnosu, un tāda tā nav arī šobaltdien 51
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits palielinājies līdz 1134
17:17
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem
16:58
LL
Lilija Limane
Stāsti
Griestiem sēžu zālē iebrūkot, liesmās iekrita ugunsdzēsēji. Kur pirms 100 gadiem izziņoja lielo ugunsgrēku?
16:30