Foto: Valdis Semjonovs

PADOMS 0

Cukurūdens sulu vietā
Lai gan ne bieži, tomēr tirgos var sastapt cilvēkus, kuri bērzu sulu vietā pārdod cukurūdeni. Kā neiekrist? Ja stipri saskalina pudeli ar bērzu sulām, veidojas izteiktas putas, savukārt cukurūdenim – tikai mazi burbulīši.

Reklāma
Reklāma

Urbšanas ABC

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Izvēlētajam kokam urbšanas vietā jābūt ne mazākam par 40 cm (apkārtmērs no 120 cm) diametrā. Jāapzinās, ka katrs urbums rada risku inficēt koku ar trupi. Urbums jāveic ar urbi, kas nav resnāks par 20 mm, ne augstāk par 50 cm no zemes un ne dziļāk par 10 cm.

Lai pavasara sulu laikā mežam nenodarītu pāri, Tomass Kotovičs aicina ievērot vairākus priekšnoteikumus. Pirmkārt, pareizi veikt urbumu un nedarīt to dziļi, jo sula veidojas starp mizu un koksni. Otrkārt, arī pēc ieurbšanas izturēties atbildīgi, proti, regulāri apsekot koku, lai sulas nelītu pāri trauka malām. Treškārt, pēc sulu tecināšanas urbumu blīvi aiztaisīt ar koka tapu. Nākamajā gadā urbšanai ieteicams izvēlēties to pašu koku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja vēlas veidot vairākus urbumus, jāvēršas “Latvijas valsts mežu” reģionālajā mežsaimniecībā, kuras teritorijā sulas plānots iegūt. Jāņem vērā, ka tas ir maksas pakalpojums. Pēc pirkuma līguma slēgšanas meža iecirkņa darbinieki ierādīs vietu, kur to drīkst darīt.

Privātajos mežos viss jāsaskaņo ar konkrēto meža īpašnieku. Ir aizliegts bērzu sulu iegūt dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar informatīvo ozollapas zīmi.

UZZIŅA

Bērzu sulas drīkst realizēt:
• pircēja traukos;
• vienreizlietojamā iepakojumā;
• tīros stikla traukos, kuri atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.