Dabas aizsardzības organizācijas “Greenpeace” aktīvisti izsmidzina viltus pesticīdus Šūmaņa laukumā pie Eiropas institūciju mītnēm Briselē. Protests organizēts, lai veicinātu Eiropas pilsoņu iniciatīvu aizliegt glifosātu un reformēt pesticīdu apstiprināšanas procedūru.
Dabas aizsardzības organizācijas “Greenpeace” aktīvisti izsmidzina viltus pesticīdus Šūmaņa laukumā pie Eiropas institūciju mītnēm Briselē. Protests organizēts, lai veicinātu Eiropas pilsoņu iniciatīvu aizliegt glifosātu un reformēt pesticīdu apstiprināšanas procedūru.
Foto – EPA/LETA

  16

Latvijā jāsavāc 60 tūkstoši parakstu

Eiropas Pilsoņu iniciatīvas petīciju atbalsta 30 organizācijas no 15 valstīm, tai skaitā “Greenpeace”, “Pesticide Action Network”, “Corporate Europe Observatory”. Latvijas pārstāvis šajā koalīcijā ir Latvijas Dabas fonds. Iniciatīvas atbalstam pievienojušās Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un Latvijas Biškopības biedrība.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Nevalstiskās vides organizācijas aicina Eiropas Komisiju aizliegt glifosātu, reformēt pesticīdu apstiprināšanas procesu un noteikt obligātos termiņus pesticīdu izmantošanas samazināšanai Eiropas Savienībā.

Ja tiek savākts viens miljons parakstu un tie nāk no vismaz septiņām dalībvalstīm, Eiropas Komisijai ir jāizstrādā likumdošanas priekšlikums glifosāta aizliegšanai Eiropā. Eiropas Komisija par glifosāta lietošanas apstiprinājuma atjaunošanu lems līdz 2017. gada beigām, parakstus nepieciešams savākt līdz vasaras sākumam. Parakstīties var internetā stopglyphosate.org vai arī Latvijas Dabas fonda mājaslapā www.ldf.lv.

Pievērš uzmanību arī citiem pesticīdiem

CITI ŠOBRĪD LASA

Eiropas Komisijā notiek darbs arī pie tādu augu aizsardzības līdzekļu izvērtējuma, kas satur endokrīno sistēmu ietekmējošas vielas. Par aizliegumam pakļauto vielu skaitu ir pāragri spriest. Visticamāk, aizliegums varētu skart azolu grupas ķīmiskos savienojumus, kas tiek izmantoti gan biocīdu, gan pesticīdu ražošanā. Tātad runa ir par ķīmisko vielu ražošanu kopumā, tai skaitā arī sadzīves precēs esošo vielu nekaitīgumu.

Tā kā pierādījumi ir par azolu grupu kopumā un tie tiek analizēti ekspertu līmenī, pagaidām nav pasakāms, kādas vielas ir kaitīgas un cik daudz no augu aizsardzības līdzekļu reģistrā esošajiem fungicīdiem varētu tikt izņemti saistībā ar apdraudējumu endokrīnajai sistēmai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.