Foto: LETA/Edijs Pālens

Precizē uztura normas skolēniem – samazināts atļautais cukura daudzums un vairāku citu produktu minimālais daudzums 18

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto informatīvo ziņojumu, kurā tika precizēti noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Sievietes spēks un iedvesma: 10 ietekmīgas dāmas līderes, kas veidojušas Latvijas vēsturi 29
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosaucis 10 politiķus, kuru pieļautās kļūdas būtiski ietekmējušas Latvijas politisko un ekonomisko situāciju 137
Kokteilis
Viņi dzīvo, lai piedzīvotu! 10 vārdu īpašnieki, kuros mīt nepiesātināms ceļotāja gars 12
Lasīt citas ziņas

VM aģentūrai LETA uzsvēra, ka iestādēs jāpiedāvā pilnvērtīgs, enerģijas un uzturvielu normām atbilstošs ēdiens.

Saskaņā ar veselīga uztura ieteikumiem veiktas izmaiņas skolu un pirmsskolu pārtikas produktu – gaļas, piena un piena produktu, augļu un dārzeņu – minimālajā daudzumā nedēļas ēdienkartē. Atsevišķās vecuma grupās samazināts dažu produktu daudzums, piemēram, gaļas un piena produktu daudzums pirmsskolas izglītības iestāžu nedēļas ēdienkartēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt citu produktu minimālais daudzums nedēļas ēdienkartē palielināts, piemēram, gaļas, piena un piena produktu daudzums skolu pusdienām. Lai ierobežotu ar uzturu uzņemtā cukura daudzumu, samazināts pieļaujamais pievienotā cukura daudzums ēdienos un noteikts pieļaujamais cukura daudzums uz vietas pagatavotajos dzērienos.

Turklāt, palielinot gaļas vai zivju minimālo daudzumu ēdienkartē, tas arī turpmāk pieļaus iespēju variēt ar veģetāriem ēdieniem un saglabās iespēju, ka kādā no dienām būs veģetāri ēdieni, izmantojot pienu vai piena produktus, pākšaugus, riekstus, sēklas un citus produktus, uzskata ministrijā.

Tāpat, lai veicinātu veselīgāku pārtikas produktu piedāvājumu, kāds tiek izplatīts papildu kompleksajai pusdienu un izvēles ēdienkartei, piemēram, skolu kafejnīcās, uzkodu vai dzērienu automātos, noteikumu projekts precizē kvalitātes prasības attiecībā uz pievienotā sāls daudzumu no zivs filejas vai liesas gaļas pagatavotiem produktiem izglītības iestādēs.

VM norāda, ka atbilstoši pašvaldību un ēdinātāju priekšlikumiem noteikumu prasības vienkāršotas, padarītas saprotamākas un vieglāk izpildāmas. Tāpat noteikts, ka pārtikas produkti jāiepērk saskaņā ar aktuālākajām Ministru kabineta noteikumu prasībām par zaļo publisko iepirkumu.

No 2022.gada 1.septembra līdz 2,15 eiro ir paaugstināts valsts un pašvaldību finansējums par viena izglītojamā 1.-4.klasē ēdināšanu. 2023.gadā šīs izmaksas plānots palielināt līdz 3,09 eiro atbilstoši Zemkopības ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sadarbībā ar izglītības iestāžu ēdinātājiem veiktajiem aprēķiniem. Vajadzīgo finansējumu nākamā gada budžetā ir pieprasījusi Izglītības un zinātnes ministrija.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.