Toms Strazdiņš pie dēla egles, ko, tāpat kā karpu dīķi (fonā) un senču ozolus, gatavs upurēt, lai tikai dzelzceļš nepienāktu pavisam tuvu mājām.
Toms Strazdiņš pie dēla egles, ko, tāpat kā karpu dīķi (fonā) un senču ozolus, gatavs upurēt, lai tikai dzelzceļš nepienāktu pavisam tuvu mājām.
Foto – Artis Drēziņš

– Kāpēc kartē iezīmēta 300 metru plata josla, ja reāli dzelzceļam vajadzēs 40 – 60 metrus? 13


– Tāpēc, ka vēl nav precīzi iezīmēta sliežu vieta. To sāks darīt tad, kad līdz gada beigām pieņems galīgo variantu par līniju, kurai atsevišķās vietās ir varianti. Līdz tam jāsazinās arī ar visiem zemju un infrastruktūras īpašniekiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

– Kāpēc jauno dzelzceļa līniju nevarēja laist jau pa esošo Saulkrastu līniju no ziemeļiem Rīgā iekšā un dienvidos ārā?

– Esošajai līnijai atšķiras sliežu platums (padomju 1520 mm) no iecerētā Eiropas standarta 1435 mm. Savietot tos nav iespējams. Līdzās uztaisīt – ne visur ir vieta, turklāt jau esošā līnija ir līkumaina un tajā nevarēs tehniski uzturēt pietiekamu ātrumu. Teorētiski būtu iespējams uz balstiem, tiltiem virs zemes vai tuneļos, bet tas būtu ārkārtīgi dārgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kāpēc līnijai tāds līkums ap Garkalni?

– Tur līnija atdūrās pret Garkalnes mežā dzīvojošo aizsargājamo zaļo vārnu. Otrā pusē ir Ādažu militārais poligons, un tad līnijai būtu jāiet pāri munīcijas noliktavai un mācību apšaudes zonai… Tāpēc atlika tikai viens variants – gar Inčukalnu. Līdzīgi vārnai – tikai bīstamības dēļ – Bal­dones novadā tiek apieta radioaktīvo atkritumu izgāztuve.

– Cik lielu troksni radīs vilciens?

– To vēl mērīs eksperimentos. Bet vilciens būs daudz klusāks par esošo – galvenokārt Eiropas standartu vagonu ritošās daļas dēļ. Arī vibrācija būs būtiski mazāka.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.