Receptes

Visgardākie marinētie tomāti – ziemā neizjūk 0

Autore: Anna Skariņa

Bagātīga tomātu raža siltumnīcā ir katra dārzkopja prieks. Kādēļ gan neizmēģināt iekonservēt vasaras garšu un smaržu? Pamēģināsim tomātus marinēt, pēc tam ziemā priecājoties par neparastajām garšas niansēm. Recepšu ir daudz, taču šajā receptē atklāsim dažas viltības, kas ļaus iegūt brīnišķīgu galarezultātu.

Receptes “rozīnīte” – etiķis marinādei jāpievieno tikai nedaudz (tā garša gandrīz nav jūtama), nelielos daudzumos jāpievieno arī augu eļļa. Tomāti sanāks ļoti maigi, marināde – aromātiska, jo etiķis nebūs nomācis garšvielu daudzveidību un aromātu. Šādi marinēti tomāti labi saglabā savu formu, neizšķīst.

Sastāvdaļas

  • tomāti – 2 kg
  • 9% etiķis – 1 ēdamkarote
  • augu eļļa – 1 ēdamkarote
  • cukurs – 6 ēdamkarotes
  • sāls – 2 ēdamkarotes
  • dilles – viens “lietussardziņš”
  • mārrutka lapa
  • ķiploks – 5–7 daiviņas
  • pētersīļi
  • melno piparu graudi
  • lauru lapas

Pagatavošana

  1. Izmazgātai un sterilizētai burkai apakšā liek diļļu galviņu un mārrutku lapu. Tomātus rūpīgi nomazgā un atbrīvo kātiņa, tad rūpīgi piepilda burku.
  2. Kopā ar tomātiem burkā liek ķiploku daiviņas, pētersīļu zariņu. Tomātiem “piestāv” arī estragons, upeņu un ķiršu lapas, sarkanie pipari un citas garšvielas pēc jūsu ieskatiem.
  3. Gatavo marinādi. Trīslitru burkai būs nepieciešams 1,2 litri marinādes. Ņem šādu daudzumu ūdens un pievieno 6 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes sāls, lauru lapu, piparus (5–7 graudus).
  4. Marinādi uzkarsē līdz temperatūrai, kad tā sāk gandrīz vārīties, tad ļauj tai atdzist. Tomātus, lai tie nepārsprāgtu un saglabātu nevainojamu izskatu, aplej ar siltu, nevis karstu marinādi.
  5. Burkā ielej arī 1 ēdamkaroti augu eļļas un vienu ēdamkaroti 9% etiķa. Tad burku piepilda ar marinādi līdz pašai augšai.
  6. Burkas liek ūdens peldē un pasterizē 15–20 minūtes. Pēc tam silti sasedz un atstāj ietītas segā aptuveni diennakti.
SAISTĪTĀS RECEPTES