Foto: Ieva Čīka/LETA

Regulāri aizmisti aizvērt pusizēstu čipsu paku, un tie kļūst mitri un mīksti? Lūk, kā pāris sekunžu laikā tos atkal padarīt kraukšķīgus 0

Nav daudz vilšanos, kas pielīdzināmas brīdim, kad atver vakar atstāto čipsu paciņu, cerot uz gardu kraukšķīgumu, bet sastopies ar mīkstu, nebaudāmu čipsu tekstūru. Kraukšķīgie čipsi ir viens no iecienītākajiem našķiem daudziem, taču to struktūra ir ļoti jutīga pret mitrumu. Par laimi, šo problēmu var visai vienkārši un ātri izlabot. Šajā rakstā uzzināsi, kāpēc čipsi kļūst mīksti, kā tos atkal padarīt kraukšķīgus un kā rīkoties, lai tas vairs neatkārtotos.

Reklāma
Reklāma

Kāpēc čipsi kļūst mīksti?

Kokteilis
Vēl nekas nav zaudēts! Šīs zodiaka zīmes savu patieso mīlestību sastop tikai pieaugušā vecumā
Vai tavs telefons tevi izspiego? 5 brīdinājuma pazīmes, ko nedrīkst ignorēt
Eksperts nosauc 5 ļoti uzticamas automašīnas: tās kalpos līdz pat pensijai
Lasīt citas ziņas

Čipsu ražošanas procesā tie tiek cepti vai fritēti, lai noņemtu visu lieko mitrumu. Tādēļ tie ir sausi un kraukšķīgi. Pēc ražošanas tie tiek noslēgti hermētiskā iepakojumā, lai saglabātu to kraukšķīgumu pēc iespējas ilgāk. Tomēr, tiklīdz paciņu atver, gaisā esošais mitrums sāk ietekmēt čipsus — tie absorbē ūdeni no apkārtējās vides un tādējādi kļūst mīksti un mitri.

Šī mitruma uzsūkšanās process notiek salīdzinoši ātri, īpaši mitrā un siltā klimatā. Tāpēc pat vienas vai divu dienu laikā pēc atvēršanas čipsi sāk zaudēt savu patīkamo kraukšķīgumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā padarīt mīkstos čipsus atkal kraukšķīgus?

Mīkstos čipsus var viegli atjaunot un padarīt atkal kraukšķīgus, izmantojot pavisam vienkāršus trikus. Viens no ērtākajiem un ātrākajiem veidiem ir mikroviļņu krāsns. Lai to izdarītu, izklājiet čipsus uz šķīvja vienā kārtā un uzsildiet tos mikroviļņu krāsnī aptuveni 20 līdz 30 sekundes. Šī īsā sildīšanas fāze palīdz iztvaicēt lieko mitrumu, tādējādi atjaunojot to sākotnējo kraukšķīgumu. Svarīgi ir čipsus nepārkarsēt, jo tie var piedegt, tāpēc sildīšanas laikā tos vajadzētu uzvaktēt un pielāgot sildīšanas laiku atkarībā no uzstādītās mikroviļņu krāsns jaudas.

Ja mikroviļņu krāsns nav pieejama vai vēlaties atgūt kraukšķīgumu lielākam daudzumam čipsu, efektīva alternatīva ir to sildīšana cepeškrāsnī. Cepeškrāsni uzkarsē līdz aptuveni 180 grādiem pēc Celsija, un čipsus vienmērīgi izvieto uz cepamās pannas, kurai uzklāts cepamais papīrs. Tos cep divas līdz trīs minūtes, līdz čipsi kļūst kraukšķīgi un sausi. Pēc cepšanas ieteicams ļaut čipsiem atdzist dažas minūtes. Šī metode ir īpaši piemērota lielākām porcijām, jo čipsi tiek sakarsēti vienmērīgi un liekais mitrums efektīvi iztvaiko.

Kā izdarīt tā, lai čipsi nekļūtu mīksti?

Lai čipsi pēc paciņas atvēršanas nezaudētu savu kraukšķīgumu, ir svarīgi tos pareizi uzglabāt. Visefektīvākā metode ir rūpīga iepakojuma noslēgšana — paciņu var aizvērt ar knaģi, gumiju vai speciālu maisiņu aizdari, kas nepieļauj gaisa iekļūšanu. Vēl labāks risinājums ir čipsus pārbērt hermētiski noslēdzamā traukā vai zip-lock maisiņā, kurā netiek klāt mitrums.

Ja čipsu paciņa ir liela, bet netiek apēsta uzreiz, ir ieteicams sadalīt uzkodu mazākās porcijās un uzglabāt tās cieši noslēgtos traukos. Tas palīdzēs saglabāt kraukšķīgumu ilgāk un novērsīs saskari ar gaisu katru reizi, kad tiek atvērts oriģinālais iepakojums.

Reklāma
Reklāma

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.