Foto – LETA

Sola stingrāku skolu kontroli 76

“Protams, ka mūsu mērķis ir vienots izglītības standarts. Latviešu valodas un literatūras standartam jābūt absolūti vienādam visās skolās. Taču mums jau tagad nav tādu krievu skolu, ir mazākumtautību skolas,” skaidro K. Šadurskis, cenšoties pierādīt, ka nav apmetis kažoku. Pēc tam K. Šadurskis zīmē grafikus, ka skolās jau tagad daļa stundu notiek latviešu valodā un, jo augstāka klase, jo vairāk jāmācās latviski, kamēr valsts finansētajās augstskolās mācības ir tikai latviešu valodā.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

Bet runa jau nav tikai par valodu, bet arī par to, ka šāda izglītības sistēma neveicina integrāciju! Par to esot uztraucies arī K. Šadurkis. Līdz ar nomināciju ministra amatam viņam radušās jaunas idejas, kā šo problēmu risināt. Viņš sola gādāt, lai mazākumtautību skolās tiktu pilnībā ievērots mācību standarts, piemēram, vēsturē. “Un tas ir jādara bez jebkādiem reveransiem. Nevarēs būt tā, ka skolās varēs turpināt nerunāt par Latvijas okupāciju, lai tikai neaizvainotu kādu bērnu, kura vectēvs varbūt ir bijis okupants,” sola topošais ministrs. Uz skolām esot jāsūta profesionāli izglītības inspektori, kas spēšot novērtēt, kāda vēsture bērniem mācīta. Tāpat varot veikt dažādus pētījumus, lai saprastu, kā mazākumtautību skolās ievērots izglītības standarts. “Ir instrumenti, kā panākt standarta ievērošanu. Par visu, kas notiek skolās, ir atbildīgs skolas direktors,” turpina K. Šadurskis. Taču IZM nav tiesību atlaist pašvaldību skolu direktorus, jo viņu darba devēji ir pašvaldība! “Nu tad klapējam to māju (ministrijas ēku. – I. K.) Vaļņu ielā ciet!” saērcināts attrauc K. Šadurskis. “Jebkuru amatpersonu var atbrīvot no darba, ja tā nepilda savus pienākumus. Protams, konkrētos gadījumos var rasties problēmas.”

Jāpiebilst, ka viens no galvenajiem 2004. gada protestu organizatoriem Jakovs Pliners jau piedraudējis ar protestiem, ja tiks virzīta izglītības reforma. Lielus protestus solījusi arī Saeimā pārstāvētā partija “Saskaņa”. Pārāk baidīties no šiem draudiem gan nevajadzētu. Pirms diviem gadiem, kad izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete pauda atbalstu reformai, notika daži protesti, kuros piedalījās vien pāris simti cilvēku. Pēc tam šo pasākumu organizatori, spriežot par iespējamām tālākām darbībām, zināmā mērā pat atzina savu bezspēcību un nespēju noorganizēt tik masveidīgus protestus kā pirms aptuveni desmit gadiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagaidām K. Šadurskis neatklāj, kādas personas strādās viņa ministra birojā un varēs palīdzēt gan rak­stīt plānu, gan kontrolēt esošo likumu izpildi. Zināms vienīgi, ka IZM parlamentārais sekretārs būs Jānis Upenieks, kurš patlaban Saeimā vada Sporta apakškomisiju un par izglītības jautājumiem lielu publisku interesi nav izrādījis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.