Āgenskalna Valsts ģimnāzijas matemātikas skolotāja Līga Plauča piektdien savā klasē bija viena.
Āgenskalna Valsts ģimnāzijas matemātikas skolotāja Līga Plauča piektdien savā klasē bija viena.
Foto – Karīna Miezāja

Kaut Āgenskalna Valsts ģimnāzijā viens pedagogs – Toms Krūmiņš – bija nolēmis nestreikot, līdz ar to ģeogrāfijas stundām 8. klasēm vajadzēja notikt, nevienu skolēnu tomēr te nesastapām. Streikojošie skolotāji gan bija sastopami savās klasēs, pārbaudot e-pastus, gatavojoties citu dienu darbiem. Galvenā sarunas tēma ar kolēģiem: iepriekšējā vakarā notikušais žetonu vakars. Tā kā ģimnāzijā bērni mācās no 7. klases, te nebija jāuztraucas par to, ka vecāki varētu vest skolēnus uz skolu pieskatīšanai. 11

Latviešu valodas un literatūras skolotāja, ģimnāzijas arodorganizācijas vadītāja Dace Simsone stāstīja, ka skolēnu attieksme pret streiku bijusi iedrošinoša: “Viņi teica: beidzot jūs esat saņēmušies aizstāvēt savas tiesības.” Viena mācībām zaudēta diena, viņasprāt, nav tik būtiska. Skolotāji spēs turpmākās stundas veidot tā, lai šodien zaudēto atgūtu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

Kaut jaunais, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītais skolotāju finansēšanas modelis te nav gaidīts, jo aplēsts, ka tas samazinātu algas ģimnāziju pedagogiem, šejienieši pirmkārt streiko tāpēc, lai paustu savu atbalstu pedagogiem, kuri strādā bērnudārzos. “Viņiem patiesi nav cilvēka cienīgu apstākļu,” atzina D. Simsone. “Pedagogi neko daudz neprasa. Vien to, lai mums atjauno atalgojumu, kas bija pirms ekonomiskās krīzes. Toreiz atalgojums daļai samazinājās pat uz pusi. Es tagad pelnu tikpat eiro, cik savulaik latos.”

Ģimnāzijā augstu vērtē arī mazo skolu pedagogu veikumu, taču nav gatavi piekrist IZM plānam – samazināt algas lielajās skolās, lai vairāk maksātu mazajās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ģimnāzijas direktore Ināra Gaile sacīja: ģimnāziju iebildumi pret jauno finansēšanas modeli nav ņemti vērā, kaut “mēs nebijām pret, mēs bijām par, tikai vēlējāmies to uzlabot”. “Kādam ir jāsakārto visa sistēma. Algas patiesībā būtu pats pēdējais jautājums. Pirmais un svarīgākais jautājums ir skolu tīkls,” uzskata ģimnāzijas direktore. Viņasprāt, jāmaina arī izglītības saturs, jo esošais pārslogo skolēnus. “Ir jābūt politiskai gribai sakārtot skolu tīklu, noliekot malā partijiskās intereses,” piekrita D. Simsone.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.