Foto: Shutterstock

Trakumsērga cilvēkam 0

Tā ir centrālās nervu sistēmas vīrusa infekcija, ko izraisa vīruss no rabdovīrusu (Rhabdoviridae) grupas. Inficējas, ja upuris sakosts vai tiešā kontaktā ar siekalām. Uz šķietami veselas ādas ir daudz mikrotraumu. Tādēļ, ja noticis kontakts ar dzīvnieku, kurš varētu būt slims ar trakumsērgu, sakostā vai apsiekalotā vietā jānomazgā un steidzami jādodas pie ārsta.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Pēc kontakta, vīrusam pārvietojoties pa nerviem, tas sasniedz siekalu dziedzerus un galvas smadzeņu garozu, kur rada iekaisumu un izsauc smagas, neatgriezeniskas sekas. Trakumsērga ir praktiski 100% nāvējoša cilvēkam un dzīvniekiem. Ik gadu no šīs infekcijas pasaulē mirst aptuveni 55 000 cilvēku.

Cilvēkam pote ir jāsaņem tuvāko stundu laikā. Pirms potēšanās kursa pacientam tiek ievadīts imūnglobulīns, kas mobilizē imūnsistēmu. Pirmās slimības pazīmes ir sāpes koduma vai skrāpējuma vietā, tirpums, nejutīgums, periodiska nieze, drudzis, skeleta muskuļu (stīvums). Slimībai progresējot — apjukums, dezorientācija, hidrofobija (bailes no ūdens), krampju lēkmes, kuras izraisa gaisa plūsma, gaisma vai skaņa, kā arī agresīva uzvedība. Simptomiem saasinoties, parasti dažu dienu laikā attīstās paralīze, rīšanas spazmas, halucinācijas, koma, sirds aritmija, kas beidzas ar slimnieka nāvi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.