Foto: Shutterstock

Trakumsērga dzīvniekiem 0

Šī infekcija var skart visus zīdītājus. Visbiežāk slimo suņi un kaķi. Savvaļā vīrusu pārnēsā lapsas un jenotsuņi, mazākā mērā citi dzīvnieki, tai skaitā arī eži.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

Izplatītais uzskats, ka traku dzīvnieku var pazīt pēc putām uz lūpām, lai arī ir pareizs, tomēr, var maksāt dārgi, jo šāds simptoms parādās tikai saslimšanas pēdējā stadijā vai neparādās vispār. Vislabāk slimu dzīvnieku var atpazīt pēc uzvedības: agresīvs suns pēkšņi kļūst maigs un pakļāvīgs, kluss un mīļš pārvēršas par mežoni, savvaļas dzīvnieki pārstāj baidīties no cilvēkiem un izturas draudzīgi. Starp citu šādus dzīvniekus cilvēki bieži pārnes mājās.

Ja nevakcinētam saimnieksunim ir bijis kontakts ar mājdzīvnieku vai savvaļas dzīvnieku un pastāv aizdomas, ka tas bija slims ar trakumsērgu, nekavējoties ir jāsazinās ar veterinārārstu un mīlulis jānogādā klīnikā. Izvairīties no tā nedrīkst, nogaidīt nedrīkst.

CITI ŠOBRĪD LASA

Un, kā sacīja L.Konopore, diemžēl, šajā situācijā suņiem nekādas potes vairs nelīdz. Ministru kabinets noteikumi par trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtību nosaka, ka prasības šādā gadījumā ir diezgan komplicētas, bet striktas.

Trakumsērgas slima dzīvnieka sakostam sunim ir tikai viens ceļš… Tādēļ Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina būt atbildīgiem par saviem mīluļiem un Latvijas sabiedrības veselību kopumā un nekavējoties veikt sava suņa vai kaķa vakcināciju pret trakumsērgu. To var izdarīt jebkurā veterinārajā klīnikā. Izmaksas nav lielas, toties drošība, ko dod šāda vakcīna ir neatsverama. Tuvāko veterināro klīniku var atrast šajā sarakstā, bet sertificētos veterinārārstus te.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.