Foto-Flickr/A Princess

Uztura speciāliste: Saldummīlēm un -mīļiem! Meklē ēdiena veselīgo „dvīņubrāli”! 0

Vērojot ēšanas paradumus, cilvēkus varētu iedalīt ‘’saldajos’’ un ‘’sāļajos’’. ‘’Saldie’’ ir tie, kuriem garšo saldumi un pie galda viņi vienmēr priekšroku dod dažādiem saldumiem, kūkām un našķiem.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Lasīt citas ziņas

Interesanti, ka zinātnieki šo vēlmi pēc salda un trekna ēdiena skaidro kā izdzīvošanas refleksu. Laikam ejot cilvēce ir piedzīvojusi daudzus bada periodus, līdz ar to cilvēka organisms ir pielāgojies un palicis ‘’gudrs’’. Tas vēlas uzņemt pēc iespējas ātrāk nepieciešamo enerģijas daudzumu, lai uzkrātu rezerves un sagatavotos bada periodam.

Citi uzskata, ka vēlme pēc salda ēdiena mums ir no mērkaķiem, kas gluži tāpat kā viena daļa cilvēku dod priekšroku saldai garšai. Tie speciāli izmeklē un ēd tikai saldākos un gardākos augļus!

Bet kāpēc visbiežāk tieši sievietes?

CITI ŠOBRĪD LASA

To skaidro ar to, ka sievietēm ir samazināts serotanīna – garastāvokļa hormona līmenis smadzenēs, kādēļ viņām rodas vēlme pēc ātrajiem ogļhidrātiem, lai uzlabotu serotanīnu līmeni. Līdz ar to tieši sievietes, kas nav ēdušas kaut ko saldu, mēdz būt tik īgnas!

Sievietēm ir samazināts serotanīna – garastāvokļa hormona līmenis smadzenēs, kādēļ viņām rodas vēlme pēc ātrajiem ogļhidrātiem, lai uzlabotu serotanīnu līmeni. Līdz ar to tieši sievietes, kas nav ēdušas kaut ko saldu, mēdz būt tik īgnas!

Taču cilvēce mūsdienās saldumus un cukuru lieto daudz par daudz! Šī nepārvaramā vēlme ēst saldumus dažam labam var būt par pamatu daudziem liekiem kilogramiem, kā arī veselības problēmām.

Tāpēc šoreiz no manas puses, kā dzīvot veselīgi un saldi!

Uzskatu, ka ikvienam pārtikas produktam ir savs  veselīgais ‘’dvīņu brālis’’ ar ko ir iespējams aizvietot un uzlabot savu ikdienas ēdienkarti. Cukuram tā ir stēvija – cukurpuķe, kas ir pieejama jebkurā puķu un stādu audzētavā. Izskatās pēc tādas nelielas nezāles, taču tās iekšējais skaistums slēpjas tās garšā. Tirdzniecības vietās ir pieejami arī dažādi stēvijas pulveri un tabletes…

Man kā uztura speciālistei šis augs ir kā izaicinājums, jo pēc zinātnes viedokļa stēvija ir revolucionāra. Tā neizmaina cukura līmeni asinīs, nesatur nevienu kaloriju, ir bezgala salda un nekaitīga cilvēka organismam.

Uzskatu, ka ikvienam pārtikas produktam ir savs  veselīgais ‘’dvīņu brālis’’ ar ko ir iespējams aizvietot un uzlabot savu ikdienas ēdienkarti. Cukuram tā ir stēvija – cukurpuķe.

Reklāma
Reklāma

Tādēļ dalīšos ar savu mīļāko recepti, ko varat ar tīru sirdsapziņu izmēģināt!

“Lizetes zemeņu siera kūka’’

Sastāvdaļas:

300g blenderētas zemenes

4 paipalu olas vai 2 parastās olas

600g 12% svaigais siers

½ vaniļas pāksts

25g ciete

10 stēvijas lapiņas

50g kviešu klijas

2 ēdk. olīveļļa

50g linsēkļas

100g rupja maluma rudzu milti

Kā gatavot?

Cep 1h, 180 grādos.

Sākam ar to, ka ņemam stēvijas lapas un sablenderējam viendabīgā masā. Tad traukā veidojam kūkas pamatni, ieberam miltus, linsēklas, klijas, ½ tējkaroti sablenderēto stēviju, olīveļļu visu samīcam kopā un izmīcam plānā kārtiņā pa kūkas formas pamatni.

Tad ņemam trauku vai virtuves kombainu, kurā ieliekam svaigo sieru, stēviju, vaniļu cieti un olas – visu kārtīgi saputojam (kādas 2-3 min), līdz ir radusies vienmērīgā masa.

…kad krāsns ir uzkarsusi, ņemam kūkas formu un lejam kūkas pamatnei virsū ½ no izveidotās siera masas, tad blenderētas zemenes un pēc tam otru palikušo pusi siera masas un liekam cepties cepeškrāsnī.

Ideja

Vēl saldummīļiem ieteiktu izmēģināt izcept ābolmaizi, skābā krējuma vietā izmantojot bezpiedevu jogurtu, kas samaisīts ar nedaudz blenderētām vai izmīcītām stēvijas lapām, vai 1 naža galu stevizoīda pulveri, kas ir nopērkams dažādos mazos kioskos.

Autore: Lizete Māldere

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.