5

Sarmīte Pujēna: No “Saskaņas” padzīto Hadaroviča un Miloslavska radītā partija “Liepāja kvadrātā” savā pro­grammā ierakstījusi daudz konkrētu darbu, ko tā grasās paveikt krieviski runājošo liepājnieku visvairāk apdzīvotajos rajonos. Šis saraksts papildināts ar tiem pašiem pašvaldības budžeta garantētajiem solījumiem, ko savā programmā iekļāvusi “Liepājas partija”. Nav grūti solīt, ja nauda jau rezervēta… Kā šī partija sadalīs elektorātu ar “Saskaņu”, ir viena no šo vēlēšanu intrigām, kā teikts partijas programmā: “Tava izvēle – tava nākotne.”

Reklāma
Reklāma

Atzīme: 2

Diāna Švānberga (Nacionālā apvienība)

Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

* Dzimusi 1971. gadā, ieguvusi bakalaura grādu pedagoģijā Liepājas Pedagoģiskajā augstskolā (1996.) un jurista kvalifikāciju Baltijas Starptautiskajā akadēmijā (2007.).

* Strādājusi par juriskonsulti valsts aģentūrā “Mājokļu aģentūra”, pašlaik – Valsts darba inspekcijas vecākā inspektore.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Aizraujas ar bridža spēli un amatierteātri.

“Liepāja iegūs cilvēku, kurš ne tikai uzklausa, bet spēj sadzirdēt idejas, priekšlikumus un problēmas, strādāt pie tām, aizraujot līdzi citus. Tas ir komandas darbs līdera vadībā!”

Jānis Lagzdiņš: Kopš atmodas nacionāļi Liepājā nespēj piesaistīt personības. Tā arī šoreiz. NA saraksta līdere Diāna Švānberga un pārējie kandidāti ir plašākam vēlētāju lokam nepazīstami. Kandidātu saraksts ir pat vājāks par iepriekšējām nacionāļu listēm. Viņiem ir ļoti vājas izredzes iegūt kaut vienu deputāta mandātu. Arī programma ir nekonkrēta. Daudz lozungveida solījumu “veicināt” un “atbalstīt”. Ideja izveidot 60 kilometru veloceliņu no Liepājas līdz Lietuvas robežai ir fantastiska! Liepājas velomīļi būtu sajūsmā par veloceliņu kaut tikai līdz Bernātiem.

Atzīme: 2

Sarmīte Pujēna: NA piedāvājumu vietējie liepājnieki vērtē kā ļoti sausu un formālu. Saimnieciskie piedāvājumi īpaši neatšķiras no “Liepājas partijas” solītā arī turpmāk tērēt daudz Eiropas naudas. Par bezmaksas pusdienām 1. – 4. klašu bērniem un bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā ne tikai tiem, “kam pāri 80”, runā vairākas partijas. Šajā programmā nav nekā inovatīva.

Atzīme: 2

Jānis Vilnītis. Foto – Ieva Makare/LETA

Jānis Vilnītis (Latvijas Reģionu apvienība)

* Dzimis 1969. gadā, absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mehanizācijas fakultāti (1993).

Reklāma
Reklāma

* Nodarbojies ar biznesu tēva zemnieku saimniecībā “Pienupji”, bet kopš 1995. gada strādā uzņēmumā “Liepājas papīrs”, šobrīd to vada.

* 2009. gadā ievēlēts par Liepājas domes deputātu no LPP/”LC” saraksta, 2013. gadā pārvēlēts jau no Reformu partijas saraksta.

“Mēs nebaidāmies saukt lietas īstajos vārdos un, ja pamanām problēmas, tad tās risinām, nevis izvairāmies. Atšķirībā no politiskajiem konkurentiem – ieklausīsimies liepājnieku vajadzībās un attiecīgi rīkosimies. Pašreizējā domes vadība tēlo, ka neredz problēmas un neinteresējas par to, ko liepājnieki vēlas. Tā vietā realizē savus projektus un iestāsta, ka pilsētai tas vajadzīgs.”

Jānis Lagzdiņš: Jānis Vilnītis, četrus gadus darbojoties Liepājas domē, neapšaubāmi ir kļuvis pieredzējis un vēl piemērotāks pašvaldības vadītāja amatam. Viņa komanda ir nopietna, bet tā saņems mazāku atbalstu nekā iepriekšējās vēlēšanās. Pret varu un Uldi Sesku kritiski noskaņotie vēlētāji viņu vairs neuzskata par savējo. Jo, lūk, arī viņš četrus gadus ir bijis deputāts. Tātad pie varas. Tātad līdzvainīgs. Tas, ka Vilnīša komandai opozīcijā nav bijusi iespēja ietekmēt pašvaldības lēmumus, daudzus viņa vēlētājus neinteresē. Turklāt šī darbība bija bezzobaina un nekas no tās nav palicis vēlētāju atmiņā. Viņš nespēja kā nākas kritizēt Sesku un nedara to pat tagad – vēlēšanu kampaņas laikā. Bet tā ir opozīcijas bēda visā Latvijā.

Programma vēlētājus uzrunā ļoti emocionāli un cilvēciski. Jauka literāra eseja par Liepāju un liepājniekiem. Tur nav solījumu un konkrētu darbu uzskaitījuma. Nekā, kas saistīts ar pašvaldībā darāmo. Tikai labas un skaistas domas. Ceru, ka Jāņa Vilnīša atvilktnē ir arī darāmo darbu programma.

Atzīme: 0 (programmas faktiski nav, ir literāra eseja)

Sarmīte Pujēna: Latvijas Reģionu apvienība jeb, kā to sauc Liepājā, “Vilnīša partija”, jau kampaņai sākoties, paziņoja, ka viņiem vajag astoņas vietas domē (šobrīd ir piecas), jo plāno pārņemt varu savās rokās. Šīs partijas programma ir, Dombura vārdiem runājot, “inovatīva”. Katrā ziņā neparasta, ar akcentu uz cilvēcisko: “Pilsēta ir pietiekami kārtota. Kārtojam cilvēcisko vidi, kas vilina to apdzīvot un piedzīvot, sadzīvot un pat uzdzīvot tajā.” Taču tajā pragmatiski iezīmētas arī Liepājai iespējamās attīstības perspektīvas.

Atzīme: 4

Valērijs Agešins. Foto – Karīna Miezāja

Valērijs Agešins (“Saskaņa”)

* Dzimis 1972. gadā, beidzis Liepājas 2. vidusskolu (1989.), ieguvis pedagoģijas maģistra grādu LU (1998.) un jurista kvalifikāciju Baltijas Krievu institūtā (2002.)

* No 1994. līdz 2001. gadam strādājis par vēstures skolotāju Liepājas 2. vidusskolā un tiesību zinātņu pasniedzēju dažādās mācību iestādēs.

* 2002. gadā no “PCTVL” saraksta ievēlēts 8. Saeimā, bijis arī visu nākamo Saeimu deputāts no “Saskaņas”.

“Pirmās trīs lietas, ko īstenošu kā Liepājas mērs, būs: bezmaksas sabiedriskais transports visiem pensionāriem un skolēniem, brīvpusdienas skolēniem līdz 9. klasei ieskaitot, dubultot vienreizējo jaundzimušo pabalstu no 150 uz 300 eiro.”

Jānis Lagzdiņš: “Saskaņa” kaujā par Liepāju sūta smago artilēriju – Valēriju Agešinu, pieredzējušu politiķi, zinošu un Liepājas krievvalodīgo vidū populāru politiķi. Viņš nāk ar vienu mērķi – ieņemt visaugstāko amatu Liepājas pašvaldībā. Bet neapskaužu tos, kam ar viņu būs kopā jāstrādā. Ja Sesks vai Vilnītis veidos ar “Saskaņu” koalīciju un iedos Agešinam amatus, tad darbs Liepājas pašvaldībā pārvērtīsies par kaujas lauku jau nākamajā rītā uz brokastu laiku. “Saskaņas” programmu varētu raksturot ar dažiem vārdiem – komunisma idejas mūžam ir dzīvas! Nesaprātīgs solījums seko solījumam. Pilsētā, kurā ir simtiem tukšu dzīvokļu, esot jābūvē pašvaldību dzīvojamās mājas. Pašvaldībai jāiejaucas uzņēmējdarbībā un jābūvē pašvaldību pirtis. Pāri visam – bezmaksas pakalpojumu un pabalstu solījumu gūzma. Lai izpildītu šo programmu, pilsētas budžets būtu bezmaz jādubulto. Bet no kurienes ņemt naudu komunismam? Taču ne no “Saskaņas” nīstās kapitālistiskās Eiropas!

Atzīme: 1

Sarmīte Pujēna: Programma, manuprāt, līdz smieklīgumam detalizējusi piedāvājumus – “Liepājas labirints, atrakciju parks, ledus taka, brīvdabas kinoteātris, pašvaldības pirts” utt. “Saskaņa” joprojām vēlas bezmaksas valsts valodas kursus un sola atbalstu nacionālo kultūras biedrību sadarbībai, taču uzmanās piesaukt krievu valodu kā otru valsts valodu. Savējie sapratīs, tikai viena nelaime – no “Saskaņas” izmestie domnieki, kas izveidojuši savu partiju “Liepāja kvadrātā” un cīnās par to pašu elektorātu.

Atzīme: 1

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.