Foto – Imants Muzikants

Vieta arī ēdamlietām 0

Gintai svarīgi, lai dārzā būtu kaut kas ēdams, jo citādi tas nemaz nav dārzs. Arī ogulāji ir skaisti, spriež saimniece, un stāda tos dobēs līdzās dekoratīvajiem augiem. Turklāt tie rada paēnu, kas tīk daudziem augiem. Dārza tālākajā stūrī atvēlēta vieta tomātu siltumnīcai un zemeņu dobēm. Bez tām nevar! Patlaban ar sevišķi gariem rubīnsarkanu ogu ķekariem izceļas jāņogas ‘Vīksnes Sarkanās’. Īstas skaistules ir krūmmellenes gan ogu laikā, gan rudenī, kad sāk krāsoties. Neiztikt arī bez vīnogām. Ginta un Ainis tām izgudrojuši pavisam atbildīgu pienākumu – no baļķēniem gatavota rotonda piesedz komposta kaudzi.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Saimniecei tuvi nešķiet lieli, dekoratīvi stādījumi, kas tapuši tikai kolekcionēšanas vai demonstrēšanas nolūkā. Viņai svarīgi, lai dārzā būtu omulīga paēna un mājīgums. Turklāt tas ir arī praktiski, jo lielos, klajos dārzos karstā laikā zāliens vienmēr izdeg, ja vien nav aprīkots ar laistīšanas ietaisēm. Šajā dārzā mauriņš vienmēr ir spirgti zaļš.

Hostas attīsta dedukciju

– Pēdējā laikā esmu kļuvusi par hostu veceni, – ar nopūtu atzīst Ginta. Vēl pirms kāda laiciņa nemaz tik traki neesot bijis, bet pēkšņi klikšķis, un iemīlējusi. Tagad meklējot visur un visādas. Iespēju netrūkst. Kad savākts aptuveni 70 šķirņu, svarīgākais ir neiegādāties to, kura jau ir, vai par lielu naudu nepasūtīt no ārzemju katalogiem tādas, kādas atrodamas Latvijas kokaudzētavās. Lai tā nenotiktu, tiek veikta rūpīga uzskaite. Lai dārzā retumi nepazustu un nesajuktu, pie katra auga pamatīgs metāla mietiņš ar kodu. Kad augs salapojis, saimniece katru mīļumiņu zina saukt vārdā bez minstināšanās un izstāstīt, kā iekārots, kur atrasts, kā atceļojis līdz dārzam. Kailajā sezonā bez uzraksta grūti saprast, kur kaut kas aug, kur vēl kādu stādu var iespiest.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ginta atzīst, ka reizēm tomēr vajag ļauties improvizācijai un dārznieka īpašajai jušanai. Tā reizēm liek pievērst uzmanību kādam, reizēm pat pavisam necilam stādam, jo podiņos tirgotavās tie nereti ir panīkuši un neizskatās pēc sevis. Tādējādi Gintai gadījies dažs vērtīgs pirkums. Nereti arī paši audzētāji nemaz tik labi nepārzina savu sortimentu, un izdodas atrast dažādus pārsteigumus. Tagad saimniece jau pazīst šo sajūtu un nopērk iekāroto augu, nevis pēcāk mokās pašpārmetumos. Tas nekas, ja mājās jau tāds ir, bet ja nav?
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.