Foto – Sandra Ruska

Audzēšana − dārgs prieks 0


Stādāmais materiāls ir dārgs – vidēji 5–6 eiro kilogramā, pērkot 20 kg maisos. Audzētāji sertificētus, no Francijas ievestus ķiplokus (izmērs virs 60 mm) pērn iegādājās Baltijas ķiploku audzētāju biedrībā. Pašlaik stādījumu ierīkošanai viņi izmanto pašu audzētas rupjākas, smagākas, pilnīgi veselas daivas, jo tās veido lielākas galviņas, arī augi ir izturīgāki pret nelabvēlīgiem augšanas apstākļiem, piemēram, sausumu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Ķiploki labi aug gaisa caurlaidīgā smilšmāla augsnē. Lai augi neslimotu, jācenšas strikti ievērot augu seka. Audzējot bioloģiski, jāiztiek bez minerālmēsliem un ķimikālijām. Saimnieki augsni pirms stādīšanas ielabo ar zaļmēslojumu, bet veģetācijas periodā nekādu papildmēslojumu vairs nedod. Pagaidām augsnes analīzes rāda, ka barības vielu pietiek. Pēc pāris gadiem, ja augiem trūks slāpekļa (tad ķiploku lapu gali masveidā dzeltē), vajadzēs mēslot papildus.

Ķiplokus audzē 70 cm attālās rindās, daiviņas stādot 10 cm attālumā citu no citas, 5–8 cm dziļi, oktobra otrajā pusē. Sezonas laikā ķiplokus vajag vairākkārt rušināt un ravēt. Nedrīkst ieaudzēt nezālēs, citādi būs lieli ražas zudumi. Sākumā, kad aktīvi aug lapotne, nepieciešams daudz ūdens. Ja trūkst mitruma, raža ir mazāka.

Ja vilcināsies, viss būs nokavēts

CITI ŠOBRĪD LASA

– Pērn no 0,3 ha lauka novācām 1,3 t ķiploku. Nākamgad gribam iegūt divreiz lielāku ražu, līdz pat 10 t/ha, ko varēs panākt laistot. Dzīsim spici, jo veidot dziļ­urbumu ir pārāk dārgi, – stāsta Andrejs.

Ķiplokus novāc, kad nodzeltējuši 30% stublāja. Ja nokavē, ārējās sausās zvīņas pārplīst, daiviņas sadalās jau uz lauka un daļa paliek augsnē. Pārāk vēlu vāktus biežāk arī inficē slimības. Ražu novāc sausā laikā, izmantojot lāpstu. Tos izrauj, nokrata augsni un apžāvē labi vēdināmā siltumnīcā, tādējādi pasargājot no lietus. Lai atdalītu pielipušo augsni, nedrīkst galviņas dauzīt citu pret citu, jo daiviņas ir sulīgas, mīkstas, viegli ievainojamas.

Stublājus nogriež tūlīt pēc izrakšanas, atstājot līdz 5 cm garu kātu, lai pircējs varētu to paņemt rokā. Saknes nogriež siltumnīcā, kamēr tās vēl nav sažuvušas. Līdz realizācijai ķiplokus uzglabā sausā, vēsā telpā, lai tie nebojātos.

Audzē trīs ziemcietīgas franču selekcijas ziemas šķirnes, kas neveido ziedkātus. Mūsu klimata apstākļiem piemēroti ir ķiploki ar stipri daivainiem sīpoliem, kas dod labas ražas. ‘Messidrome’ ir visagrākā, vācama jau ap 15. jūliju, bet ‘Germidour’ un ‘Therador’ vēlāk – augusta sākumā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.