Dzintardzeltenā kukurūza 0

Šos miltus gatavo, kukurūzas putraimus smalki samaļot dzirnavās. Uzturvērtības ziņā jāpiemin to sastāvā esošais A vitamīns, kālijs un magnijs, vērtīgās taukskābes. Noder cilvēkiem ar glutēna nepanesību. Tie ir saulaini dzeltenā tonī, arī izstrādājumi no kukurūzas miltiem izcepas kārdinoši dzelteni. Tāpat kā no rīsu, arī no kukurūzas miltiem maizītes un kēksi iznāk sausi, tāpēc jādomā par papildu taukvielu pievienošanu un mitrumu (augļi, ogas, skābais krējums). Gatavie izstrādājumi ātri sacietē, tāpēc ieteicams uzglabāt, ietītus pārtikas plēvē. Ja kukurūzas miltus jauc kopā ar kviešu miltiem, to specifika mazinās. Šie milti labi noder panējumam – pirms cepšanas apviļājot tajos dārzeņus, kotletes, sojas gabaliņus, ēdienam būs kārdinoša, kraukšķīga garoziņa. Kukurūza, tāpat kā soja, ir viena no biežāk ģenētiski modificētajām kultūrām pasaulē, tāpēc drošāk iegādāties bioloģiski audzētas kukurūzas miltus.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Kukurūzas ciete un milti ir divi dažādi produkti – miltus iegūst no visa grauda, cieti – tikai no kodola, tā labi sabiezē jau +70 °C.

Foto – Aija Geida

Turku zirņu milti visvērtīgākie

CITI ŠOBRĪD LASA

Veikalu plauktos lielākoties ir divu veidu zirņu milti: no Lietuvas ieved dzelteno zirņu miltus, no Eiropas un Austrumu zemēm – turku zirņu miltus. Dzeltenie zirņi ievērojami atšķiras tieši uzturvērtības ziņā, jo turku zirņus uzskata par ļoti augstvērtīgiem pākšaugiem. Kā tos atšķirt? Samalti dzeltenie zirņi nosaukti vienkārši par zirņu miltiem, bet ievestajiem turku zirņu miltiem uz iepakojuma norādīts gram flour, chickpea flour vai besan. Tie ne tikai piešķir ēdienam interesantas garšas nianses, bet arī labi satur kopā mīklu. Turku zirņu milti līp labāk nekā dzelteno zirņu milti, tiem ir maiga riekstu garša. Šos miltus var izmantot dažādu plāceņu, kotlešu, sāļo pīrāgu, krokešu pagatavošanai, interesanti garšo gan siers, gan karbonāde, ko panē zirņu miltu un garšvielu mērcē.

Turku zirņos esošās olbaltumvielas ir mazliet līdzīgas dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām (tāds pats aminoskābju sastāvs optimālās proporcijās). Tajos ir nepiesātinātās taukskābes, A, C un B grupas vitamīni, dzelzs, selēns (selēna satura ziņā turku zirņi ir pirmajā vietā starp visiem pākšaugiem) un citi vērtīgi mikroelementi un minerālvielas. Nesatur glutēnu.

Veģetāriešu virtuvē zirņu milti ir neatņemama sastāvdaļa, jo ar tiem daudzos ēdienos var aizvietot olas.

Foto: SHUTTERSTOCK

Rīsu milti – diētiski

Šie milti satur maz taukvielu un šķiedrvielu, tos uzskata par diētiskiem. No minerālvielām tajos ir kālijs un magnijs. Veikalos nopērkamie visbiežāk ir malti no baltajiem rīsiem, bet var būt arī no neslīpētajiem brūnajiem, un tad tajos ir vairāk šķiedrvielu. Rīsu milti nesatur glutēnu. Konditorejas izstrādājums tikai no rīsu miltiem ir ciets, tāpēc ieteicams tos kombinēt ar kviešu vai kukurūzas miltiem. Šie ir visneitrālākie milti, un to garša ir maiga. Rīsu miltus plaši izmanto Austrumu zemēs, kur no tiem gatavo saldumus (cep eļļā un pēc tam izmērcē cukura sīrupā), rīsu nūdeles, pelmeņus.

Rīsu milti ir labs biezinātājs dažādām mērcēm, zupām un krēmiem, jo kavē šķidruma izdalīšanos un noslāņošanos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.