Foto – Aija Geida

Zirņu putra ar dārzeņiem – ne vēsts no smaguma sajūtas vēderā 0

Šķelto zirnīšu biezputra kopā ar saceptu gaļiņu un sīpoliem ir smags ēdiens, kas gremošanas traktam rada problēmas. Bet nebūtu prāta darbs lēto, vērtīgo olbaltumvielu avotu neizmantot uzturā tikai tāpēc, ka vēderā rodas sastrēgums. Lai ēdienu padarītu vieglāku, ieteicams izmantot garšvielas un dārzeņus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Veselam
“Es mazliet samulstu, kāpēc rentgens rokai, bet man jāizģērbjas!” Sieviete dalās pieredzes stāstā par radiologa apmeklējumu 17
Lasīt citas ziņas

Šķeltie zirņi bez dārzeņiem slikti pārstrādājas, un iemesls ir konkrētu vielu, piemēram, fitīnskābes (traucē uzsūkties minerālvielām), daļēji sagremojamo ogļhidrātu, noteikta veida olbaltumvielu lektīnu, klātbūtne. Daļēji no šīm gremošanas traktam apgrūtinošajām vielām var atbrīvoties, šķeltos zirņus mērcējot vismaz 10 stundas, tāpēc iepriekšējā vakarā tos der apliet ar aukstu ūdeni un atstāt līdz rītam. Pēc tam ūdeni nolej un zirņus mazgā, līdz ūdens vairs nav duļķains.

Zirņus var gatavot kopā ar kartupeļiem, taču tas nepalīdzēs organismam pārstrādāt ēdienu. Nav ieteicami arī baklažāni un bietes.

CITI ŠOBRĪD LASA

!!! No dārzeņiem vislabāk pievienot ķirbjus, burkānus, kāpostus un papriku, no garš­vielām – ķimenes, koriandra, diļļu un fenheļa sēklas, kumīnu, ingveru, lauru lapas. Var eksperimentēt, dažādojot garšvielas, un sākt ar tām, kas ģimenei patīk.

Kausētais sviests gī lieliski palīdz sagremot smagāku, tostarp pākšaugu, ēdienu, tāpēc putras porcijai ieteicams pievienot ēdamkaroti šā produkta.

SVARĪGI

Šķelto zirņu putru beidz gatavot, kad tā ir vidēji šķidra, jo, mazliet atdziestot, tā sabiezē un kļūst sausa, tāpēc nav tik garda.

Sastāvdaļas
• 300 g šķelto zirņu
• burkāns
• 70 g ķirbja
• ½ paprikas
• ⅓ tējkarotes koriandra
• 3 ēdamkarotes augu eļļas
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½–1 tējkarote sāls

Pagatavošana.
Zirņus nakti izmērcē, nolej ūdeni un noskalo. Katlā uzvāra 1,5 litrus ūdens un ieber zirņus. Kamēr tie vārās, rupji sarīvē ķirbi, sagriež kubiciņos papriku un salmiņos burkānu. Dārzeņus kopā ar maltiem melnajiem pipariem un koriandru apcep eļļā. Kad zirņi kļuvuši mazliet mīksti (ar pirkstiem tos var saspiest, bet vēl neizjūk), pieber dārzeņus, sāli un vāra, līdz zirņi gatavi.

Gaisīga, viegla un aromātiska putra, ne vēsts no smaguma sajūtas vēderā!

UZZIŅA

Dzeltenie šķeltie zirņi ir vērtīgs olbaltumvielu avots, tajos ir arī daudz mikroelementu un minerālvielu, šķiedrvielu, antioksidantu un B grupas vitamīnu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.