Kauja pie Lindanises. 19. gs. glezna.
Kauja pie Lindanises. 19. gs. glezna.
Foto: Wikimedia Commons

1219. gada 15. jūnijā. No debesīm nokrīt Dānijas karogs 0

Pirms 800 gadiem mūsdienu Tallinas apkaimē notika kauja pie Lindanises, kurā tikās karaļa Valdemāra II vadītie dāņu un vācu krustneši, kā arī karaļa vasaļa, rietumslāvu kņaza Viclava karadraudze, kam uzbruka pagānisko igauņu karaspēks.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Kā stāsta leģenda, pašā kaujas karstumā no debesīm nokritis “Dannebrog”. Proti, mūsdienu Dānijas valsts karogs. Šo arī uzskata par Dānijas karoga dzimšanas dienu.

Viduslaiku teksti apgalvo, ka “Dannebrog” parādīšanās notikusi brīdī, kad dāņiem klājies plāni un Lundas arhibīskaps Anderss Sunesens vērsies pie Dieva ar karstām lūgšanām līdz spēka izsīkumam.

CITI ŠOBRĪD LASA
Krusta karoga nokrišana iezīmējusi lūzumu kaujas gaitā.

Ir gan arī citi nostāsti, kas šo pašu epizodi attiecina uz kādu citu kauju Livonijā, tikai 1208. gadā. Livonijas Indriķa hronika, aprakstot Lindanises kauju, par karogu neko nemin. Toties liecina, kā kaujas gaitā kritis jaunieceltais Igaunijas bīskaps Teoderihs.

Šis cisterciešu misionārs Livonijā bija ieradies vēl 12. gadsimta beigās bīskapa Meinarda laikā un uzturējās Turaidā; tika saukts par Turaidas Teoderihu, līdz atkrita no Rīgas baznīcas un pievienojās dāņiem Igaunijā.

Hronika vēsta: “Un vairāki no viņiem [igauņiem] domādami, ka teltī, kas piederēja augstu cienījamam Igaunijas bīskapam Teoderiham, atrodas [Dānijas] karalis, iebruka pie viņa un nogalināja viņu, un citi vajāja pārējos un daudzus nonāvēja.”