
No šokolādes līdz kotletei – mūžīgais “kaut ko varētu iekost”? Kad ar šo nepārvaramo tieksmi pēc ēdiena jau jāvēršas pie ārsta? 0
Vai tev kādreiz ir uznākusi nepārvarama vēlme pēc šokolādes, sāļiem čipsiem, vienkārši kotletēm vai varbūt sulīga steika? Šīs vēlmes nav nejaušība – tās var būt tava ķermeņa veids, kā signalizēt par fiziskām vai emocionālām vajadzībām.
Ārsti skaidro, ka ēdiena alkas bieži atspoguļo organisma vajadzības, kuras tās var ietekmēt arī mūsu paradumi un emocionālais stāvoklis, tomēr šī visa var būt par daudz un tad jau ir jāvēršas pēc palīdzības.
Alkas pēc ēdiena virza bioloģisko un vides faktoru sajaukums, piemēram, hormonālās izmaiņas grūtniecības vai menstruāciju laikā, barības vielu deficīts, cukura līmeņa izmaiņas asinīs un sociālie apstākļi. Liela nozīme ir arī emocijām. Stress, nemiers vai garlaicība var izraisīt vēlmi kaut ko iekost, jo daži ēdieni sniedz īslaicīgu baudas un atvieglojuma sajūtu.
Vēlme uzkost nav universāla – tā atšķiras atkarībā no kultūras. Piemēram, ASV iedzīvotāji biežāk alkst saldumu, kamēr Japānā populāras ir alkas pēc umami garšas, kas raksturīga sojas mērcei vai jūras veltēm. Tas liecina, ka mūsu vēlmes veido ne tikai ķermenis, bet arī vide, kurā uzaugam, un ēšanas tradīcijas.
Apskatīsim populārākās lietas, ko visā pasaulē cilvēki izvēlas kā fikso uzkodu un to nozīmi sīkāk.