Publicitātes foto

Saimnieks Uldis rēķina: saules paneļi viņa saimniecībā atmaksāsies septiņu gadu laikā 0

Zemnieku saimniecībā “Purvi” saules paneļi zaļo enerģiju ražo jau gandrīz gadu – tie uzstādīti pagajušā gada septembrī. Saimnieks Uldis Romanis laipni piekrita dalīties savā pieredzē par paneļu uzstādīšanu un izmantošanu, jo uzskata: ja cilvēkam ir interese un vēlme izmantot saules enerģiju, to noteikti vajag mēģināt.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

Pirmā interese par saules paneļiem Romaņa kungam radusies, apmeklējot kādu lauksaimniecības izstādi. Izstādē tika apskatīti dažādi saules paneļi, bet noderīgu papildu informāciju toreiz nav izdevies iegūt – izstādē satiktie konsultanti nav pratuši pietiekami detalizēti pastāstīt par saules paneļu sniegtajām iespējām un priekšrocībām. Taču pēc laika viņš sazinājies ar Elektrum konsultanti, kas bijusi atsaucīga, pratusi pastāstīt daudz ko vairāk, piedāvājot sagatavot arī individuālu piedāvājumu. Risinājums Romaņa kungam nosūtīts uz e-pastu. Saņemtā informācija par produktu bija viegli saprotama un pārskatāma, kas lika saimniekam dot piekrišanu sadarboties, praktiski uzsākot saules paneļu uzstādīšanas procesu.

Saules paneļi
CITI ŠOBRĪD LASA

Sākotnēji Uldis vēlējies paneļus uzstādīt uz savas dzīvojamās mājas jumta, taču izrādījies, ka jumta konstrukcija šādam mērķim nav piemērota – jumta virziens ir vērsts austrumu-rietumu virzienā, līdz ar to saules paneļiem gaismas būtu par maz. Labāks būtu dienvidu virziens, kur pusdienlaikā saules paneļi strādā ar maksimālo jaudu. Tad nu atlicis tos uzstādīt uz blakus esošajām saimniecības ēkām. Atbilstoši zemnieku saimniecības elektrības patēriņam kā piemērotākais komplekts izvēlēts “Elektum solārais 1200+” ar četrdesmit saules paneļiem. Tā jauda ir 10,4 kW, savukārt aptuvenais elektrības ražošanas apjoms gadā ir 11 000 kilovatstundas. Dokumentu saskaņošanas process ildzis aptuveni divus mēnešus, bet saules paneļu uzstādīšanas process – tikai divas dienas. Tā nu jau teju gadu zemnieku saimniecība izmanto pašu saražotu zaļo enerģiju.

Ja sākotnēji rudenī un ziemā elektrības rēķinā nebija strauju izmaiņu, tad kopš pavasara rēķina samazinājums esot ievērojams – maijā pat par 170 eiro. Tomēr Uldis min, ka tas ļoti atkarīgs gan no laikapstākļiem, gan no pašas saimniecības darba intensitātes. Tā kā lauku saimniecībā ir daudz ar elektrību darbināmu iekārtu, Uldis lielu daļu no saražotās elektrības izmanto pašpatēriņam. Kad laiks ir apmācies, tiek attiecīgi saražots mazāk elektrības, tādēļ to var uzreiz visu arī patērēt. Savukārt saulainās dienās Uldis plāno kā efektīvāk vadīt darbus saimniecībā tā, lai saražoto elektrību maksimāli patērētu uzreiz. Tā elektrības daļa, kas paliek pāri, tiek nodota kopējā elektrības pārvades tīklā un izmantota, kad nepieciešams. Plānošanai ļoti palīdz iespēja sekot līdzi un apskatīt paneļu ražošanas datus.

Šādi pielāgojot elektrības lietošanas paradumus, Uldis rēķina, ka paneļi atmaksāsies vidēji septiņu gadu laikā. Aptuveni šāds laiks tika prognozēts arī Elektrum sagatavotajā saules paneļu piedāvājumā. Pēc tam jau paneļi sāks pelnīt. Jāpiebilst, ka visefektīvāk paneļi strādā pirmos 25 gadus pēc uzstādīšanas.

Tā kā pieredze ar saules paneļiem Uldim ir visnotaļ pozitīva, viņš apsver domu arī par citiem veidiem kā iegūt un izmantot zaļo enerģiju. Tiek domāts gan par saules kolektoriem, gan par iespēju iegādāties pat elektroauto. Taču tās vēl ir tikai nākotnes ieceres. Kā smej Uldis, sākumā jāatrod iespēja paneļus uzstādīt arī dzīvojamajai mājai, citādi ģimene esot neizpratnē, kādēļ pārējiem ģimenes locekļiem vēl neesot iespējas izmantot zaļo enerģiju?
Uldis Romanis ir apmierināts ar savu lēmumu un iedrošina arī citus painteresēties par zaļās enerģijas izmantošanas iespējām. Tiem saimniekiem, kas ir aizdomājušies par saules paneļu uzstādīšanu, Uldis iesaka apzināt dažādus piedāvājumus un izvēlēties to, kurš šķiet pieņemamāks un saprotamāks. Tad arī pats paneļu uzstādīšanas process liekas neērtības nesagādās.