Foto – www.andriskozlovskis.lv

Apaļvaidzis ābols maskuballē 0

Ābols ir ierasti gards plātsmaizē vai sacepts ar pienu. Šefpavāre Ineta Grēniņa šoreiz piedāvā ābolam pavisam citas lomas – pikantā čatnijā, pienīgā mērcē, krēmzupā un līdzās kazas sieram.

Reklāma
Reklāma

 

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Izrādās, ābols sader gan ar ingveru, gan čili, gan baziliku. Tas var būt lielisks pamats neparastai mērcei, kas labi garšo ne tikai ar zivi. No apaļvaidžiem iznāk aromātisks čatnijs, ko var baudīt gan uz grauzdētas maizītes, gan kopā ar gaļu vai kādu uzkodu.

Cik pārsteidzoši garda ir krēmzupa, kurā labi sadzīvo ābols un kabacis! Samtainumam vēl pieliekam mazliet mandeļu, pikantumam – ķiploku, un ābols iegūst pavisam citu lomu un garšu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nevajag baidīties, ja ēdienā iekļūst ābola sēkliņas, tās ir labs palīgs veselībai. Nesen noskaidrots, ka visvērtīgākais ir… kātiņš. Pagaidām gan nav izgudrotas receptes, kur šo gudrību varētu likt lietā. Taču šefpavāre iesaka interesantā veidā izmantot ābolu sidru. Ķeramies klāt!

 

Medū glazētu ābolu maizītes ar kazas sieru

(4 porcijas)

 

* 2 plāksnes saldētas kārtainās mīklas

* 4 sarkani āboli, sulīgi un kraukšķīgi

* 200–300 g mīkstā kazas siera

* 1–2 ēdamkarotes medus

* 1–2 ēdamkarotes brūnā cukura (var arī parasto)

* 1–2 ēdamkarotes sviesta

* 1–2 ēdamkarotes balzametiķa

 

Nemizotus ābolus sagriež daivās. Uz pannas izkausē sviestu, iejauc cukuru un karsē uz lēnas uguns, kamēr sāk karamelizēties. Iemet ābolu daiviņas un apmaisa. Pārlej balzametiķi. Visu dara ātri, ik pa brīdim apmaisot, taču nejauc visu laiku. Pēc kādām piecām minūtēm āboli būs gatavi – tādā kā vieglā sīrupā.

Mīklu sagriež četrstūros vai izspiež apaļas ripas. Liek uz cepampapīra un cep 180–200 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes. Gatavam cepumam virspusē kārto ābolu daivas pamīšus ar kazas sieru. Virspusi aplaista ar medu. Ja tas ciets, ieliek silta ūdens peldē un maisa, kamēr sāk kļūt vijīgs. Ābolu maizītes vēl ieliek krāsnī uz 2 minūtēm.

Pasniedz ar salātiem vai kressalātiem. Tā ir sātīga un garda uzkoda. Ābolu vietā var likt arī plūmju pusītes vai nektarīnu šķēles.

 

Laša rullītis ar ābolu un kokospiena mērci


* 400 g svaiga laša

* 8 plāksnītes saldētas Pavasara jeb springroll mīklas

* 3 ēdamkarotes sojas mērces

* 200 ml kokospiena

* 2–3 lieli āboli

* tējkarote rīvēta ingvera

* laims

* ēdamkarote citrona sulas

* puspāksts čili

* fenhelis

* Austrumu kāposta pakčoi lapas vai citas salātlapas

* eļļa vārīšanai

 

Gatavo ābolu un kokospiena mērci. Ābolus savāra biezenī, pievieno rīvētu ingveru, sakapātu čili, laima sulu un norīvētu laima miziņu. Visu kopā sablendē. Masu liek katliņā, pielej kokospienu un uz lēnas uguns karsē, līdz iegūst mērces konsistenci. Beigās iejauc aptuveni tējkaroti sojas mērces.

Reklāma
Reklāma

Gatavo rullīšus. Lasi sagriež gareniskās sloksnēs, liek traukā un pārlej ar sojas mērci. Apviļā un atstāj uz 3–4 minūtēm.

Mīklas plāksnes uz brīdi noliek siltumā, lai atlaižas. Paņem vienu plāksnīti, vienā stūrī liek iemarinētās laša sloksnītes un satin līdzīgi kā kāpostu tīteni vai pildīto pankūku. Satīto rullīti liek uz vēl vienas plāksnes un atkal tāpat ietin. Pretējo stūri apsmērē ar olas dzeltenumu un tīstokli aizlīmē. Var tīt tikai vienā plāksnītē, taču ar divām būs daudz kraukšķīgāk.

Sakarsē katliņā eļļu un pa vienam liek tīstoklīšus. Ņem laukā, kad apcepušies viegli zeltaini.

Fenheli sagriež ļoti plāni, apslaka ar citrona sulu.

Rullīšus pasniedz ar fenheļa šķēli un pakčoi lapām. Klāt bauda ābolu un kokospiena mērci, kas visas garšas savieno un harmonizē.

 

Ābolu un kabaču krēmzupa ar ābolu čatniju un sieru

(4 porcijas)

 

* 4 vidēji lieli āboli – zaļi, saldskābi un sulīgi

* vidēja lieluma kabacis

* 100 g mandeļu bez miziņām

* 2 ķiploka daiviņas

* 100 ml salda krējuma

* 0,5 l ābolu sulas

* 200 g Brie vai Kamambēra vai cita šāda tipa mīkstā siera

* ēdamkarote sviesta

* 2 ēdamkarotes vermuta vai kāda sausā šerija (heresa)

 

Čatnijam

* 6 āboli

* 2 violetie sīpoli

* 2–3 ķiploka daiviņas

* tējkarote rīvēta vai kapāta ingvera

* puspāksts čili

* 2–3 tējkarotes ābolu etiķa

* 2 ēdamkarotes medus (var aizstāt ar brūno cukuru)

 

Gatavo krēmzupu. Sviestu liek katliņā, sasilda, pievieno ķiplokus un mandeles, viegli apcep. Liek klāt mizotus un gabalos sagrieztus ābolus un kabaci (ja tas jauns un mīksts, mizot un sēklas izņemt nevajag). Āboliem jābūt trīsreiz vairāk nekā kabacim. Cep īsu brīdi.

Pārlej puslitru ābolu sulas un mazliet vairāk nekā puslitru ūdens. Tvaicē uz lēnas uguns, kamēr āboli un kabači mīksti. Sablendē, pievienojot saldo krējumu un sāli (to gan pavisam maz!). Garšu papildina, beigās iejaucot vermutu.

Gatavo čatniju. Ābolus sīki sagriež, ķiploku, sīpolus un čili sakapā. Visu liek katliņā, pievieno rīvētu ingveru un kādu brīdi sautē. Pieliek medu un pielej ābolu etiķi. Turpina karsēt, kamēr veidojas pabieza masa, kas līdzinās ievārījumam.

Karstu krēmzupu lej šķīvī, ieliek viducī pāris šķēles mīkstā siera. Piedevās pasniedz čatniju. Ir gardi, ja to uzsmērē uz grauzdiņa un bauda pie zupas.

 

Cūkgaļas rulete ābolu sidra mērcē ar grūbām


 

* 1 kg liesākas cūkas pavēderes

* pudelīte ābolu sidra

* 4 saldskābi āboli

* 8–10 salvijas lapiņas

* 2 lauru lapas

* ēdamkarote kalvadosa vai brendija (var izmantot arī balzametiķi)

* pāris ķiploka daiviņas

* 2 sīpoli

* apmēram 1 kg cūku pupu

* 200–300 g grūbu

* 150 ml salda krējuma

* sviests apcepšanai

* sāls, pipari

 

Gatavo ruleti. Pavēderi nedaudz izklapē, apber ar sāli un pipariem, vidū liek salvijas lapas. Gaļu satin ruletē, nostiprina ar aukliņu. Ruleti uz pannas apcep no visām pusēm, liek garenā katlā, pievieno lauru lapas, sīpolu un ķiploku. Turpat liek mizotus un sagrieztus ābolus. Visu pārlej ar sidru. Karsē uz mazas uguns. Pēc laiciņa pielej ūdeni, lai būtu gana šķidruma. Pašās beigās, kad gaļa jau mīksta, pielej saldo krējumu un brīdi patvaicē. Pielej ēdamkaroti alkohola vai balzametiķa.

Gatavo piedevas. Grūbas novāra gatavas. Cūku pupas arī izvāra mīkstas, izloba no pākstīm un katru atbrīvo no miziņas. Smalki sagriež sīpolu, apcep sviestā zeltainu. Grūbas, cūku pupas un cepto sīpolu sajauc, pēc garšas pievieno sāli.

Gaļas ruletei noņem aukliņas, sagriež biezās šķēlēs. Pasniedz kopā ar ābolu mērci, klāt grūbu un pupu piedevu. Visu dekorē ar salvijas lapiņām. Tas ir īsts rudens ēdiens, stiprs un sātīgs.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.