Mobilā versija
+4.9°C
Guna, Judīte
Piektdiena, 9. decembris, 2016
18. jūlijs, 2014
Drukāt

Kuras auga daļas no puravlapu plostbāržiem ir ēdamas?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Pagājušajā pavasarī nopirku puravlapu plostbāržu sēklas. Iesēju un izauga… Taču, nezinādama, kas īsti no šā auga ir ēdams, rudenī saknes izraku un sastādīju siltumnīcā. Uz paciņas bija rakstīts, ka gardēži plostbāržus dēvē par veģetārajām austerēm. Tas arī viss. Meklēju internetā, kādas auga daļas ir ēdamas, bet neatradu.” 
MARUTA RAUDZIŅA

Puravlapu plostbārži ir seni kultūraugi, kas gandrīz izzuduši no mūsu ēdienkartes, lai gan agrāk XVI–XVII gadsimtā tos plaši audzēja Francijā un Itālijā, bet XVIII gadsimtā tie ļoti populāri bija Anglijā, arī Vācijā un Krievijā.

Cilvēkiem patīk izmēģināt jaunas (vai sen aizmirstas) lietas, un dārzkopji šajā ziņā nav izņēmums. Pamanot veikalos neparastu dārzeņu sēklas, tā vien gribas pārbaudīt, kā tie aug, kā garšos. Lietuviešiem ir speciāls sēklu marķējums – retie, bet vērtīgie, uzturvielām bagātie augi. Tā ir iespēja ieviest ikdienā sen aizmirstus kultūraugus. Plostbārži ir šo reto sēklu sortimentā.

Mūsu reģionā puravlapu plostbārdis (Tragopogon porrifolius) vairāk pazīstams ar nosaukumu auzu sakne. Citviet pasaulē to sauc par āža bārdu vai dārzeņu austeri. Ja augsne nav pietiekami labi sastrādāta, trūdvielām bagāta, plostbārža sakne tiešām izaug kā āža bārda, nevis kā resna sakne. Auzu sakne nav nekāds kārums, tā ir diezgan bezgaršīga, samērā līdzīga melnsaknei vai varbūt artišokam, nevis austerēm. Šo dārzeni ēd, visticamāk, tāpēc, ka tas ir retums, nevis izsmalcinātas garšas dēļ.

Jāuzmanās no piensulas! Uzturā lieto sakni (otrā gada pavasarī), kā arī ziedpumpurus. Sagatavojot plostbāržus maltītei, jāuzmanās no piensulas, jo tā atstāj uz apģērba tumšus plankumus. Tīrot auzu sakni vai melnsakni, labāk lietot gumijas cimdus, citādi tā nokrāso rokas. Ražu vācot, jācenšas netraumēt saknes, jo tad pagrabā tās ātri savīst.

Kā pagatavot. Plostbārdis labi noder ēdienkartes dažādošanai, bet, lai ēdiens patiešām būtu garšīgs, tam nepieciešamas garšvielas, aromātiski, ekstraktvielām bagāti dārzeņi vai citi produkti. Vislabāk ļaut vaļu fantāzijai. Saknītes var notīrīt, sālsūdenī izvārīt mīkstas, pārkaisīt ar sieru un sacept. Tās var ietīt plānās šķiņķa šķēlītēs, uzliet saldo krējumu un izcept cepeškrāsnī. Var likt pie zupām, sautējumiem. Labi garšo dārzeņu kotletēs kopā ar selerijām, burkāniem, olu, pievienojot nedaudz miltu un garšvielas (melnos piparus, timiānu, ķiplokus). Var arī sagriezt salmiņos un sacept tāpat kā frī kartupeļus, bagātinot ar karija garšvielu maisījumu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+