Mobilā versija
+1.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
11. februāris, 2015
Drukāt

Batātes – siltākam klimatam

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Vai Latvijā audzē saldos kartupeļus? Kāda ir to vērtība, salīdzinot ar parastajiem?” ILGA GULBENES NOVADĀ

Saldie kartupeļi jeb batātes (Ipomoea batatas) ir daudzgadīgi augi, kas pieder pie tīteņu dzimtas. To lielās, ar cieti bagātās saknes atgādina kartupeļu bumbuļus. Batātēm ir ložņājošs stublājs ar sarkaniem vai citas krāsas ziediem. Pie saknēm veidojas 30–50 bumbuļu. Miza mēdz būt sarkana, violeta, brūna vai balta, bet mīkstums – balts, dzeltens, oranžs vai violets. Ceptas batātes garšo līdzīgi parastajiem kartupeļiem. Kultūrā batātes audzē Dienvidamerikā, Āfrikā un Āzijā. Plantācijās bumbuļi sasniedz 1–4 kg svaru.

– Šiem tropu augiem nepieciešams 130–150 dienu garš veģetācijas periods, tie cieš salnās. Mūsu klimata apstākļiem batātes diemžēl nav piemērotas, no tām nevar iegūt normālas ražas, tomēr mēģināt var, – saka Grobiņas privātā botāniskā dārza saimnieks Ilmārs Graudiņš.

Tropu zemēs batātes parasti pavairo ar dzinumu spraudeņiem, bet var arī audzēt no sēklām. Latvijā mazdārzniekam vienkāršāk būtu izaudzēt dēstus no lielveikalos nopērkamajiem pārtikas bumbuļiem. Tiesa, saldie tupeņi ir domāti tikai ēšanai, nevis sēklai, un ar tiem dārzā var ieviest dažādas slimības. Ieteicamāk stādmateriālu pasūtīt internetā ārzemju firmās.

Dēstu audzēšana ilgst 5–6 nedēļas. Lielo bumbuli iestāda podā, apsedz ar plēvi un nodrošina pietiekamu augsnes mitrumu, lai pamostos asni. Batātes drošāk audzēt plēves siltumnīcā – tur tās iestāda maija beigās. Augsni sagatavo tāpat kā kartupeļiem. Pamatmēslojumā var iestrādāt satrūdējušus kūtsmēslus vai pilnmēslojumu. Stāda aptuveni 2–3 augus kvadrātmetrā, lielākoties paaugstinātās dobēs. Siltumnīcā augus uzsien, lai tie augtu vertikāli.

Sakņu paresninājumi sāk veidoties augusta vidū. Lai būtu raža, nepieciešamas karstas dienas un siltas naktis. Audzējot batātēm uztur pietiekami mitru augsni, arī siltumnīca regulāri jāvēdina. Lai pagarinātu veģetācijas periodu vismaz līdz oktobrim, siltumnīcās jāparūpējas par apsildi un augi jāpiesedz ar agrotīklu. Ražu vāc, tikko salnas nokodušas lakstus. Nomizotus bumbuļus gatavo tāpat kā kartupeļus, pasniedz kā piedevu asiem gaļas ēdieniem un zupām.

Salīdzinot ar kartupeļiem, batātēs ir vairāk cukura un ļoti daudz karotīna. Simt gramos bumbuļu ir aptuveni 100 kcal. Daudzās zemēs pārtikā izmanto arī šo augu lapas – tās satur olbaltumvielas, A, B un C vitamīnu. Lapas ēd sautētas kopā ar citiem dārzeņiem.

Nopirktu batāti var arī iestādīt puķu podā mitrā zemē (bumbuli ieliek augsnē līdz pusei, galu atstājot virs zemes un neiestādot ar kājām gaisā) un audzēt kā dekoratīvo augu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+