Dabā
Zaļā dzīvošana

Bērzu sulu tecināšana sāksies tuvākajās dienās, bet būs īsu laiku 16

Foto no arhīva

LASI VAIRĀK PAR BĒRZU SULĀM

Bērzu sulu tecināšana sāksies tuvākajās dienās, bet šogad varētu būt īsu laiku, prognozē sulu tecinātāji un pārdevēji.

“Kļavu sulām tecināšana beigsies kuru katru dienu. Pieļauju, ka šonedēļ. Jo līdzko paliek siltāks, sulu tecēšana beidzas. Savukārt bērzu sulas tek, kamēr sāk plaukt lapas,” portālā “liepajniekiem.lv” pieredzē dalās sulu tecinātāja Iveta Abramova.

Līdz šim bērzu sulu tecināšana vēl nav sākusies, jo laiks bijis auksts.

Kad piesala, sulas netecēja, vet no rīta, kad sals atlaižas, tecēšana atsākas. Garšas īpašības no tā nemainās, par kļavu sulām norāda Abramova.

“Kļavu sulas ir saldākas. Reizēm pēc kļavu sulas dzeršanas gribas skaidru ūdeni uzdzert, jo ir sajūta, ka dzertas nevis sulas, bet cukurūdens. Sevišķi pirmās. Bērzu sulas nav tik saldas. Bet gardas ir abas,” pārliecināta sieviete.

Raudzēt var tikai bērzu sulas. Kļavu sulas nav lietojamas raudzēšanai, tās dzeramas tikai svaigas.

Atsvaidzinošs bērzu sulas dzēriens

Šādi pagatavotas bērzu sulas aizstās saldinātās limonādes, bet garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Sastāvdaļas

1,5 l bērzu sulas
1 neliels gurķis
1 laims, citrons un apelsīns
Sauja bazilika vai piparmētru lapu

Pagatavošana

Citrusaugļus un gurķi sagriež plānās šķēlēs un pārlej ar bērzu sulu. Pievieno dzērienam aromātiskos garšaugus un ļauj tam nedaudz ievilkties, atstājot vēsā vietā.


Bērza sulas kvass. Divas garda dzēriena receptes

No bērza sulas var pagatavot kvasu. Ir lieliski, ja ir pie­ejams kāds koka trauks, vislabāk – ozolkoka. Tajā ievieto rudzu maizes garoziņas vai sausiņus. Apmēram pēc divām dienām sākas rūgšana.

Pievieno ozola mizas, kaltētus diļļu kātus, ķiršu lapas vai ogas (saldētās noteikti jāatkausē). Pēc divām nedēļām kvasam vajadzētu būt gatavam.

Pēc citas receptes kvasu gatavo, bērza sulu uzsildot līdz 35 °C. Uz litru pievieno 10 – 20 gramu rauga. Uz 3 – 4 dienām novieto vēsā vietā. Šajā laikā sula kļūst duļķaināka un viegli skābena. Nākamās 2 – 3 nedēļas rūgšana notiek uz sulā esošo dabīgo cukuru rēķina.

Tad pilda traukos uzglabāšanai vai lietošanai. Tumšā vēsā vietā rūgšana palēninās vai apstājas, un kvass glabājams 3 – 4 mēnešus. Jāraugās, lai dzēriena virspusē neveidojas pelējums, jo tas var liecināt par produkta bojāšanos.

Var ne tikai dzert, bet seju ar to nomazgāt! Kas labs bērzu sulās

Kamēr šopavasar būs pieejamas bērzu sulas, tās jādzer svaigas – vismaz divas glāzes dienā.

Svaigas bērzu sulas, kas šķiet kā viegli saldens ūdens, ir dzēriens ar daudz lielāku uzturvērtību. Tas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un ar organiskajām skābēm bagātina ķermeņa šūnas. Sulu sastāvā ir vitamīni, aminoskābes, vit­amīni, minerālvielas un viegli asimilējami cukuri: glikoze, saharoze, fruktoze. Vislielākā vērtība tām ir pirmajās 4–5 stundās pēc iztecināšanas, kad saskarē ar skābekli sulu sastāvā nav notikušas nekādas organiskas pārmaiņas. Ūdens tuvumā, purvainā vietā augušu bērzu sulām ir vājāka garša, jo sastāvā ir daudz ūdens.

Veseli cilvēki bērzu sulas var dzert, cik kārojas. Organisma attīrīšanas kūrēs iesaka līdz pat 2–3 litriem dienā vai, ja vien spēj, izdzert arī vairāk un uzglabāt tikai to, kas paliek pāri.

Bērzu sulas darbojas kā urīndzenošs līdzeklis, un, ja nieres ir veselas, šķidruma daudzuma filtrēšana grūtības nesagādās. Nefroloģe Anda Grigāne brīdina, ka šķidruma daudzums jāierobežo gados veciem cilvēkiem ar sirds mazspēju, hipertoniju un citām sirdskaitēm. Izdzerot pārāk daudz, var sākties plaušu tūska.

Saistītie raksti

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes veiktajos zinātniskajos pētījumos noskaidrots, ka, ar bērzu sulu kosmētikā aizstājot ūdeni, var paaugstināt ādas aizsardzību pret apkārtējās vides kaitīgo iedarbību un aizkavēt ādas novecošanu. Pētniece Anna Ramata-Stunda piebilst, ka bērzu sulas spēj stimulēt ādas šūnu dalīšanos un aizsargāt tās no brīvajiem radikāļiem. Tāpēc, ja visas nespējat izdzert, var gan seju mazgāt, gan ūdens vietā izmantot ēdienam.

Pērkot, nevis pašiem tecinot bērzu sulas, svarīgi tās atšķirt no krāpnieku piedāvāta cukurūdens. Linards Liberts, kurš no bērzu sulām darina vīnu, pamāca, ka svaigas sulas jāsaskalina. Ja virspusē veidojas izteiktas putas, tās ir īstas, jo cukurūdenim rodas tikai sīki gaisa burbulīši. Ja sulas tecinātas pirms 2–3 dienām un uzglabātas hermētiskā traukā, tās vēl būs dzidras, bet trauka dibenā jau veidosies nogulsnes. Arī šāds dzēriens vēl ir lietojams, taču patiesu garšas baudījumu, iespējams, varēs gūt tikai dažas dienas.

LA.lv