Mobilā versija
Brīdinājums -1.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Sestdiena, 10. decembris, 2016
30. janvāris, 2012
Drukāt

Brūvē pats – ar apdomu un ar izdomu!

ta_majas_bruvejumi2

LA Tematiskā avīze “Mājas brūvējumi” ikvienam interesentam sīki izskaidros, ka no visiem minētajiem dabas dotajiem labumiem var darīt vīnus, no dažiem arī alus un brandvīnus.

LA Tematiskā avīze “Mājas brūvējumi” ikvienam interesentam sīki izskaidros, ka no visiem minētajiem dabas dotajiem labumiem var darīt vīnus, no dažiem arī alus un brandvīnus.

Vīnogu, pīlādžu, melno plūškoku, ābolu, upeņu, jāņogu, ērkšķogu, plūmju, dzērveņu, ceriņu, pieneņu, cigoriņu, sarkanā āboliņa, kliņģerīšu, kumelīšu, margrietiņu, rožu, dienliliju, saulespuķu, pelašķu, ozollapu, rabarberu vīns – šo rindu varētu dēvēt par mājas vīnu nodaļas esenci. Protams, pieminot, ka vīnu gatavošanai sniegtas desmitiem konkrētu recepšu un izklāstīts gatavošanas process: sulu spiešana, skābuma regulēšana, cukura un spirta daudzuma noteikšana, neskaitāmi daudzo speciālo raugu izmantošana, raudzēšana, kupāža, filtrēšana, pudeļošana, uzglabāšana utt.

Parasti šo diezgan sarežģīto vīna padarīšanu uztveram ar lielāku izpratni, bet mājas alus daudziem liekas vienkārši Jāņu aliņš un viss. Jaunais izdevums pierāda, ka tā nebūt nav – arī ali var būt ļoti dažādi: ne tikai gaiši un tumši, viegli un stipri, bet arī tādi savdabji kā eili un lāgeri, kā porteri, kviešu ali, medali un auzu stouts. Uzzinām, ka alus raugu var izgatavot pats, tai pašā laikā veikalos var iegādāties desmitiem speciālu raugu, ar kuriem var darīt pat 55 grādus stipru alu (pasaules rekords!). Uzzinām, ka alu tāpat ieteicams uzglabāt pudelēs, turklāt tas stāv vairākus gadus ilgi. Un kur tad vēl viss aprīkojums, darba paņēmieni, receptes utt.

Ar brandavu jeb vienkārši kandžu tāpat nav nemaz tik elementāri – arī šim darbiņam ir vairāk vai mazāk sarežīti rīki, īpašā režīmā jānoris destilācijai un rektifikācijai, daudz dažādu recepšu ir brāgai.

Un visbeidzot vēl viena svarīga informācija – “Mājās gatavots alkohols un likums”. Katrs tā nemaz nevar ķerties pie darīšanas, brūvēšanas, dzīšanas, kur nu vēl pie andelēšanas, piemēram, tādas kandžas licences vispār nav, zināmu daudzumu tās savām vajadzībām var izgatavot ar raudzēto dzērienu licenci.

Neliela nodaļa veltīta arī mājas bezalkoholiskajiem atspirdzinājumiem – dzērieniem, kvasiem.

Izdevuma autore ir žurnāliste Sarmīte Pujēna, kura pati gan neko nebrūvējot, taču atradusi atsaucīgus meistarus, kuri ar saviem vaļaspriekiem labprāt iepazīstinājuši. Šajā reizē viņi, tāpat kā Sarmīte, galvenokārt ir kurzemnieki, lai gan kopaina veidojas krietni plašāka.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+