Mobilā versija
Brīdinājums +4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
7. oktobris, 2013
Drukāt

Fizāļi vēl zaļi. Kā nogatavināt?

fizalis

Foto-Stock.hxcng

“Uz lauka augošie ēdamie fizāļi vēl ir zaļi. Kā tos ātrāk nogatavināt?” A. Jēkabsone Rīgā

Read More

Fizāļus parasti novāc izlases veidā, kad maziem tomātiņiem līdzīgie augļi kļuvuši dzeltenzaļi un kauslapas sāk plaisāt. Šo brīdi nedrīkst nokavēt, jo pārgatavojušās odziņas nobirst. Ja izdodas noplūkt vēl pirms kauslapu plaisāšanas, augļi labāk glabājas: aptuveni +5 °C temperatūrā un 80 % gaisa mitrumā pat 3 – 4 mēnešus.

Augļus plānā kārtiņā saliek kastītēs ar labu ventilāciju. Ja ražas ienākšanās laikā ir ilgstošas lietavas, tos pēc novākšanas apžāvē un atbrīvo no pergamentam līdzīgā kauslapu apvalciņa, citādi tie bojājas. Fizāļu vākšana turpinās līdz salnām. Pilnīgi nenobriedušos augļus, ja vien tie nav sala bojāti, arī var nolikt glabāšanai, un tie pamazām nogatavojas.

Dārzeņu fizāļi (Physalis ixocarpa) pie mums ir visražīgākie. Tie var būt gan maza auguma (30 – 40 cm gari), gan izaugt līdz 1,5 m krūmā. Šķirnēm atšķiras ienākšanās laiks. Augļi sver 30 – 90 g, tie ir plakani, ovāli, apaļi, stipri riboti līdz pilnīgi gludi, krāsa mēdz būt zaļa, balta, dzeltena vai tumši violeta. Izmanto svaigus salātos, kā arī marinēšanai.

Ātrražības un mazprasīguma ziņā tikai nedaudz atpaliek zemeņu fizāļi (Physalis pubescens). Labas šķirnes ir, piemēram, agrīnā ‘Toma Verde’ (augļi lieli, plakanīgi apaļi, zaļi, parasti izmanto marinēšanai vai cepšanai), ‘Konditer’ (augļi 40 – 50 g, zaļgandzelteni, sulīgi, saldi, ar īpatnēju piegaršu).

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+