Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
15. augusts, 2014
Drukāt

Glābējsoma karstā laikā

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Atvēsināšanas soma ir veidota no temperatūru izolējoša materiāla. Ietilpība – 16 litru. Cena – 17,49 eiro.

Ja karstā vasaras dienā gribas brīvā dabā ieturēt maltīti, būtu prātīgi ēdienu un atspirdzinošus dzērienus likt aukstuma somā. Tā noderēs, arī dodoties mājup, jo būs kur ievietot izmakšķerētās zivis, lai tās svaigas varētu atgādāt līdz ledusskapim.

Aukstuma jeb atvēsināšanas somas ir veidotas no temperatūru izolējoša materiāla. Tās atšķiras gan pēc tilpuma, gan dizaina, piemēram, soma var būt ar kabatām, lai ir kur ielikt traukus un citus maltītei nepieciešamos priekšmetus.

Vēsumu somā nodrošina dzesējošais elements – aukstumu un karstumu absorbējošs gels, kas pildīts plastikāta maisiņā. Tiem ir dažāds, somas lielumam atbilstīgs tilpums. Piemēram, miniatūrai aukstumsomai, kuras ietilpība ir 16 litru, vajadzīgi divi četrsimtgramīgi dzēsējošie elementi. Vienu liek somas apakšā, otru – virs produktiem. Tie saglabā vēsumu 12 stundu, bet, ja ārā ir +30 °C temperatūra, – aptuveni 10 stundu.

Lai dzesējošais elements pildītu savu funkciju, jāievēro divi priekšnoteikumi:

• maisiņi ar gelu pirms ievietošanas aukstumsomā 12 stundu jāpatur ledusskapja saldētavā, un arī produktiem un dzērieniem jābūt atdzesētiem;

• lai izvairītos no aukstuma zuduma, piepildot vai iztukšojot somu, tā ātri jāatver un jāaizver.

Ja vēlas pretējo efektu, proti, ēdienu pēc iespējas ilgāk saglabāt siltu, ar gelu pildītos maisiņus pirms ievietošanas somā kādu laiku patur +60 °C karstā ūdenī.

Starp citu, pēc tāda paša principa darbojas plastmasas konteineri – aukstumkastes.

Higiēnisku apsvērumu dēļ aukstumsoma pēc katras lietošanas jāizmazgā ar siltu ūdeni un maigu tīrīšanas līdzekli.

Aukstumsomas un dzesējošos elementus var iegādāties lielveikalos.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+