Mobilā versija
Brīdinājums +2.0°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Trešdiena, 7. decembris, 2016
27. marts, 2013
Drukāt

Kam īsti palīdz alvejas sula

alvej2

Žurnālā 2005. gada 11. jūlija numurā bija raksts par alveju, par šī tuksneša auga ārstniecisko vērtību. No sulas var pagatavot veselīgu dzērienu, bet kā lai iegūst sulu? Pārgriežot gaļīgo lapu gareniski, iekšpusē ir nevis sula, bet gan staipīgs receklis, ko ļoti grūti atdalīt no lapas. Varbūt ir kāds īpašs paņēmiens?
 Alberts Āboliņš Valmierā

 

Mājas apstākļos ārstnieciskos nolūkos izmanto svaigi nogrieztus alvejas lapas gabaliņus. Tos var likt uz brūcēm, var pagatavot izvilkumus, novārījumus un uzlējumus, kā arī zāļu tējas, kam pievieno alvejas sulu vai sasmalcinātas alvejas lapas.

Gatavojot ārstnieciskos preparātus, nedrīkst lietot metāla priekšmetus. Alvejas lapas var nogriezt ar kaprona auklu, bet sasmalcināt ar koka vai plastmasas nazīti.

Alvejas gļotvielas ir želejai līdzīga, caurspīdīga recekļveida viela, ko var izspiest vai nokasīt no lapas iekšējās daļas. Tieši gļotas satur lielāko daļu vērtīgo vielu. Tās ir labākais līdzeklis pirmās palīdzības sniegšanai apdegumu (arī saules apdegumu) un ārēju brūču gadījumā.

Šo recekli ar medu un tējkaroti citrona sulas var apliet ar verdošu ūdeni un dzert tējas vietā, taču ne pirms gulētiešanas, jo tam ir tonizējoša iedarbība.

Lai alveju padarītu veselīgāku, lapas iepriekš aktivizē, proti, iepriekš augu divas nedēļas nelaista. Labi attīstītas apakšējās vai vidējās lapas nogriež pie paša pamata, nomazgā tekošā ūdenī un apžāvē. Pēc tam ietin tumšā papīrā (nevajadzētu izmantot avīzi) tā, lai gali paliekvaļā, un uz 12 dienām novieto tumšā, vēsā vietā. Šādos apstākļos auga šūnas it kā sakopo visus spēkus, lai neaizietu bojā, un tajās veidojas biogēnie stimulatori.

Šādi sagatavotas lapas sasmalcina, aplej ar ūdeni (1:3) un noliek vēsā vietā uz pusotru stundu. Tad izspiež sulu un izfiltrē.

Lai mājas apstākļos iegūtu svaigu sulu, 15 – 20 cm garas alvejas lapas rūpīgi nomazgā tekošā siltā ūdenī, nogriež dzeloņaino maliņu, tad sasmalcina un no iegūtās masas caur vairākās kārtās salocītu marli izspiež sulu. Tā ir jāizlieto tūdaļ, jo gaismas un gaisa ietekmē kļūst tumša un zaudē vērtību.

Svaigai sulai piemīt izteikta baktericīda iedarbība. Atšķaidītu ar ūdeni attiecībā 1:10, to ar panākumiem lieto ārīgi aplikumiem un aplikācijām strutojošu brūču, atrofisko čūlu, apdegumu, augoņu un furunkulu ārstēšanai. Sulu izmanto arī skalošanai, lai ārstētu mutes dobuma un smaganu slimības.

Alvejas sulu dzer pa vienai tējkarotei trīs reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas, ja ir hronisks gastrīts un aizcietējumi. To lieto arī, lai paaugstinātu organisma pretošanās spējas pret infekcijas slimībām.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+