Mobilā versija
+1.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
2. jūlijs, 2013
Drukāt

Kam pievērst uzmanību, izvēloties un uzglabājot ēdienu vasarā

Foto-Stock.hxcngFoto-Stock.hxcng

Pārdomāta pārtikas izvēle un droša tās uzglabāšana ir viens no būtiskiem priekšnoteikumiem, lai maltīte būtu izdevusies – īpaši vasarā, jo siltais laiks sekmē produktu bojāšanos, kas izraisa ne tikai vēdergraizes, bet arī nopietnākas likstas.

 

Iepirkšanās filozofija

Veikalnieku mērķis ir pārdot un nopelnīt, negodīgākie reizēm cenšas pat iesmērēt arī preci ar nule vai gandrīz beigušos derīguma termiņu, bet pircēja mērķis – iepirkties lietderīgi, veselīgi un izdevīgi ģimenes budžetam. Tādēļ labākā izvēle ir iepriekš pārbaudītas tirdzniecības vietas un ir zināma produktu izcelsme, kā arī to marķējums (derīguma termiņš, ieteicamā uzglabāšanas temperatūra, sastāvs).

Ļoti bieži pārtiku pērkam pa ceļam, tāpēc “Statoil Fuel & Retail Latvia” kvalitātes vadītāja Laima Volkova atgādina, ka drošībai svarīga arī tīrība (higiēna), atsevišķa uzglabāšana, zema temperatūra un atbilstoša termiskā apstrāde.

Nav vēlams ēst produktus, ja māc šaubas par to kvalitāti, piemēram, pārtika mainījusi krāsu, konsistenci, ieguvusi neraksturīgu aromātu vai ir stāvējusi siltumā ilgāku laiku. Noteikti jāmazgā gan rokas, gan darba virsmas un virtuves piederumi.

Padomi pārtikas iegādes plānošanai ir arī “Swedbank” Privātpersonu finanšu institūta ekspertiem.

Lai neapjuktu no dažādiem piedāvājumiem un izvēlētos tikai nepieciešamo, pirms veikala apmeklējuma ir jāsastāda pirkumu saraksts un pie tā arī jāpieturas. Pērkot pārtikas produktus, ieteicams saplānot ģimenes maltītes pat nedēļu uz priekšu. Šāds saraksts samazina impulsīvu pirkumu varbūtību, un plauktos paliek neplānoti našķi, kas citādi veido būtisku naudas summu. Arī izsalkums ir drošs garants, ka nopirksiet daudz vairāk preču nekā nepieciešams. Tāpēc tukšā dūšā šopings ir riskants naudasmakam.

Dažādu produktu cenu pārzināšana ļauj izvērtēt, vai piedāvātā akcijas cena patiesi ir izdevīga. Turklāt svarīga ne tikai produkta iepakojuma cena: salīdzinot dažādus piedāvājumus, cena par kilogramu vai litru dod lielāku priekšstatu par gudrāko pirkumu. Akcijas un atlaides vienmēr ir jāuztver kritiski. Izvēloties šādu preci, der pārliecināties, vai cita, līdzīga bez atlaides nav lētāka un izdevīgāka.

 

Uzglabāšanas māksla

Neveidojiet pārtikas uzkrājumus tikai tālab vien, ka produkti ir bijuši lēti, jo mikroorganismi, kas var izraisīt dažādas saslimšanas, ir teju vai katrā, bet īpaši daudz – jēlos un termiski neapstrādātos produktos. Tie vienmēr ir jāuzglabā atsevišķi no lietošanai gataviem, jo var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas mēdz nokļūt uz citiem produktiem.

Jēlas gaļas apstrādei jālieto virtuves piederumi (sadales dēlītis, nazis), kurus neizmanto citiem pārtikas produktiem.

Maltai gaļai piekļūst daudz vairāk skābekļa, veicinot mikroorganismu attīstību, tāpēc šis produkts nav paredzēts ilgstošai glabāšanai, izņemot sasaldētā veidā.

Olas, zivis, gaļu un citus olbaltumvielām bagātus produktus, kas ātri bojājas, drošāk turēt ledusskapī atsevišķos slēgtos traukos apmēram 4 °C temperatūrā.

Jēlas olas pirms lietošanas vienmēr jānomazgā. Tā mazinās iespēja, ka ēdienā nonāk salmonellas baktērijas, kas atrodas uz čaumalas.

Īpaša uzmanība jāpievērš proteīnu saturošo produktu termiskajai apstrādei. Svarīgi, lai temperatūra, piemēram, cepeša vidū sasniegtu vismaz 72 °C.

Lai neveicinātu mikroorganismu vairošanos, silts ēdiens līdz pasniegšanai ir jāuztur vismaz 63 °C temperatūrā, bet atdzesēts – ne vairāk par 4 °C.

Nepasterizēti piena produkti var saturēt veselībai bīstamus mikroorganismus (Salmonella, Staphylococcus). Lai mazinātu baktēriju vairošanos un izplatīšanos, tie ir jātur ledusskapī slēgtos traukos.

Maize ilgāk saglabājas svaiga, ja ir apsegta un temperatūra nav augstāka par 25 °C. Piemērota vieta ir ledusskapis.

Ja ir paaugstināts mitrums, siltumā maizē veidojas pelējums, kas ir ne vien indīgs, bet arī kancerogēns un sekmē ļaundabīgu audzēju veidošanos. Pelējums biežāk uzmetas rikās sagrieztai maizei, jo tai piekļūst vairāk skābekļa. Tāpēc arī maizes kaste ir regulāri jāvēdina un jātīra, reizi nedēļā to vēlams izmazgāt ar etiķūdeni.

Tirgū vai veikalos ieteicams izvēlēties veselus dārzeņus un augļus, jo grieztajos mikroorganismi attīstās daudz straujāk. Pirms ēšanas tie ir rūpīgi jānomazgā tekošā, tīrā ūdenī, īpaši, ja nav paredzēts termiski apstrādāt. Vienmēr jānoskalo arī rokas un inventārs, turklāt, izbraucot zaļumos, šim nolūkam nav piemērots peldvietu un citu ūdenskrātuvju ūdens.

Majonēze ir jāuzglabā ledusskapī, jo satur olu un piena produktus, mērces – slēgtā iepakojumā saskaņā ar ražotāja informāciju uz iepakojuma. Bieži vien tās ir izmantojamas ilgstoši, tāpēc pirms lietošanas der pārbaudīt, vai termiņš tomēr nav beidzies.

Lai jēlas gaļas marinādi izmantotu kā mērci, nepieciešamais daudzums jānolej pirms gaļas iemarinēšanas vai arī pirms lietošanas jāuzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

Īpaši rūpīgi jāizvēlas mājās konservēti dārzeņi, jo var saturēt bīstamas baktērijas, piemēram, Clostridium botulinum. Pērkot gatavus, priekšroka dodama sertificētos uzņēmumos ražotiem marinējumiem, kā arī uzticamiem tirgotājiem.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+